Тернополянам розповіли, чим корисна шипшина

Опубліковано в Життя краю 23.11.2020

Корисні властивості шипшини здавна були визнані в Україні, про що свідчить її широке застосування в медицині.

Про те, чим саме корисні для людини ці ягоди та кому варто обмежити їх вживання «Сороці» розповіла лікар-терапевт та дієтолог Людмила Паламарчук.

— Шипшина має рекордний вміст вітаміну С і за рахунок цього є хорошим стимулятором імунітету, що особливо актуально в осінньо-зимовий період та в часи пандемії. Цей вміст настільки великий, що на день достатньо з’їсти три ягідки щоб задовольнити добову потребу в вітаміні С. Крім того, вона має вітамін А, який дуже допомагає у лікуванні інфекцій дихальних шляхів. Також хочу зазначити, що вітаміни А, С і Е є природними антиоксидантами й допомагають окисленню холестерину, зміцнюють судини і в цілому покращують стан хворого з ішемічною хворобою серця, — каже Людмила Паламарчук.

Також за словами лікаря, шипшина допомагає боротися з осінньою депресією.

— Завдяки вмісту органічних кислот шипшина доречна людям з низькою шлунковою секрецією. Вітамін К, який також містять ягоди, відновлює водно-сольовий баланс і знижує набряки в тілі, а її олія має ранозаживляючу дію, — каже дієтологиня. — В цілому, за рахунок Вітамінів А, С, Е і групи В, мінералів (калію, натрію, магнію, кальцію, купруму, заліза і фосфору) вона має загальностимулюючу, оптимізуючу дію ну і, звісно, допомагає боротися з осінньою депресією, — говорить експерт.

Та, попри користь ягід, вагітним жінкам та людям з гастритом варто таки утриматися від вживання шипшини.

— Людям, у яких підвищена шлункова секреція, тобто особам з гастритами і з виразковою хворобою варто утриматися від вживання шипшини також не варто її вживати, вагітним жінкам в першому триместрі вагітності тому, що шипшина є імуностимулятором. Вагітність — це стан імуносупресії, коли імунітет жінки має трошки знизитися, аби її організм не відторгав плоду. Тому вагітним не варто захоплюватися шипшиною, — розповідає Людмила Паламарчук.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.