У Тернополі жінка власними руками створює м'які іграшки

Опубліковано в Життя краю 06.11.2020

Мешканка Тернополя Ірина Стефанців вже майже три роки в’яже  іграшки.

Овочі, фрукти та навіть відомі страви, як от піцу та суші жінка перетворила на м’які іграшки, якими залюбки граються діти.

Про своє захоплення пані Ірина розповіла «Сороці».

Створювати іграшки Ірина Стефанців почала будучи в декреті. Зізнається, колись навіть не думала, що захопиться в’язанням.

– Раніше я навіть не думала що буду в'язати. Вміла, звичайно, але мені це ніколи цим не займала, побільше любила вишивати. Проте, сидячи вдома з дитиною, я зрозуміла, що хочу бути корисною вдома. Не лише дивитися за сином а займатися чимось ще, – пригадує пані Ірина. – Спочатку у я хотіла спробувати в'язати шапки або шарфи. Я побачила це в мережі і подумала що, також могла б зробити щось схоже. Потім з’явилася  ідея в'язати шапочки для фотостудій і я навіть спробувала зробити кілька для однієї фотографині.

Трохи пізніше фотограф з іншого міста попросила жінку зв’язати ведмедиків, для фотосесій. Тоді й почалася робота над іграшками.

Пані Ірина пригадує, що на початку хоч і хотілося створювати за власний дизайном, ідей не було.

– Я дуже хотіла придумати щось своє, але фантазії не було. Коли дивилася на чужі роботи в мережі розуміла, що могла б щось таке зробити але свою іграшку уявити тоді не могла й навіть просила намалювати мені щось. Але,  як то кажуть: «апетит приходить під час їжі». Зі мною сталося те ж саме: коли ти багато в’яжеш, розумієш як зробити щось нове.

На створення однієї іграшки жінка витрачає від кількох годин до двох днів.

– Спочатку я витрачала 2-3 години в день. Тобто, одну іграшку я робила кілька днів. Але дитина з часом виростає і вільного часу стає більше, – каже Ірина Стефанців. –  Все залежить від товщини нитки: якщо вона тонша в'язати доведеться довше. І звичайно роль відіграє й висота іграшки. Якщо ми говоримо про маленькі, 11 сантиметрів заввишки, то на створення одної мені йде приблизно 5 годин. Щоб зв’язати більшу іграшку мені потрібно приблизно 2 дні.

Майстриня пригадує, що якось її попросили зв’язати іграшку схожу на  майбутню власницю.

– Власниця – доросла дівчина, вона перукар. На подарунок її мене попросили  зв’язати ляльку з такою ж зачіскою, в перукарському фартушку і з такою ж собачкою. Я одразу пояснила, що риси обличчя чи фігуру я відтворити не можу але одяг і  зачіску з фотографії я таки зробила, – ділиться пані Ірина. – Для мене це було не звично і, маю визнати, спочатку не знала як це втілити але в результаті, таки вийшло  і нова власниця була задоволена.

Розповідає, що в створенні іграшок також є сезонні тенденції. 

– Цієї осені мені довелося зробити дуже багато гарбузиків. Думаю, що це пов’язано з Хелловіном. Чесно кажучи, я навіть трохи втомилася їх в’язати, – каже майстриня. – До Дня Святого Миколая більше буде ведмедиків. В осінньо-зимовий період роботи завжди багато. 

Майстриня розповідає, що найбільшу іграшку вона поки лишень збирається зв’язати – це 50-сантиметровий ведмедик. Поки що найбільшими серед її робіт є ведмедики 30 сантиметрів заввишки.

– Дехто в мене запитує, як я можу так довго сидіти не відриваючись від в’язання, але для мене в’язання – найкращий відпочинок.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.