Розповіли, які порушення під час виборів було зафіксовано на Тернопільщині

Опубліковано в Життя краю 26.10.2020

Сьогодні під час пресконференції представники громадянської мережі «ОПОРА»  розповіли про зафіксовані порушення виборчого законодавства.

Одним з виявлених відхилень від законодавства є видача бюлетеня особі без пред’явлення паспорту, каже координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка.

– Загалом, за період голосування було помічено декілька спроб членів виборчої комісії видати бюлетень особам, які не пред’явили паспорт. Такі випадки спостерігачам не вдалося зафіксувати на фото або відео. В поліцію ми не зверталися, а обмежилися нагадуваннями членам дільничних виборчих комісій, що це ознаки порушення. Якщо порівнювати з попередніми виборами, цього разу цей аспект відпрацьовано краще, адже і виборці і члени комісії розуміють, що так чинити не можна, – розповідає Ольга Галушка.

За її словами, найбільш резонансний випадок трапився у селі Онишківці, що на Шумщині.

На одній з дільниць Шумської ОТГ вже під час виборів було виявлено, що голосування на голову та депутатів міської  проводиться за бюлетенями, на яких проставлений номер виборчої дільниці іншого населеного пункту, – каже Ольга Галушка. – Як пояснила нам голова комісії села Онишківці, в суботу, коли вони отримали бюлетені  то перевірили їх. На упакуванні було вказано їхній номер ДВК також він був зазначений на першому бюлетені. Які номери були на бюлетенях далі вони не зауважили.

Цей випадок потягнув за собою ще кілька невідповідностей виборчому законодавству.

– Коли з’ясували цей факт, дільнична виборча комісія оголосила перерву. Переривати хід голосування не можна але комісія була змушена, оскільки вони складали відповідний акт.  Вже після того як було прийнято рішення, погасити бюлетені на яких вказано номер не їхньої виборчої дільниці, вони видавали виборцям лише два бюлетені – для голосування за депутатів обласної та районної ради, – зазначає Ольга Галушка. – Це, в свою чергу, дуже обурило виборця який прийшов на голосування. Він досить різко висловлював свої зауваження та намагався винести бюлетені, які йому видали члени ДВК. Поліція завадила це зробити і він порвав бюлетені. Бачимо, що одне порушення потягло за собою декілька інших.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.