У Тернополі провели виставку картин проєкту "Inclusive art" (фото)

Опубліковано в Життя краю 16.09.2020

Сьогодні у Тернополі відкрили виставку картин проєкту «Inclusive Art».

Усього було представлено 57 картин, авторами яких є восьмеро молодих людей з інвалідністю.

Стартував проєкт ще у лютому. Як зазначила ініціаторка «Inclusive Art» Ольга Гордієнко, сьогодні лише перша виставка ініціативи, адже вона триватиме й далі.

— Метою було здобуття професійних навичок молоддю з інвалідністю через мистецтво. Звісно, карантин вніс свої корективи. Звичайно, хотілося б більше працювати, але свою мету ми втілили, — каже Ольга Гордієнко. — В нас є результат, який ми можемо показати. Творчість розкриває внутрішні можливості молодих людей. Під час проєкту наш колектив згуртувався і здружився між собою.

Волонтер «Inclusive Art» Богдан Боденчук, який допомагав молоді освоювати мистецтво, розповів, що для нього цей проєкт також був навчанням.

— Коли мені запропонували працювати у проекті Inclusive Art, я викладав у звичайній школі мистецтв. Для мене самого це також було навчання тому, що я вчився як працювати з цими дітьми. Після першого заняття зрозумів, що я проводжу урок так само, як в звичайній школі. Такі ж діти, проте з зовсім іншим баченням. Вони більш творчі, ніж навіть ті діти, які ходять в школи мистецтв багато років, — говорить Богдан Боденчук. — Сьогодні ми відкрили одну виставку, яка поділена на багато мікровиставок. Кожен учасник сьогоднішнього проєкту вже автоматично є художником, бо в нього відбулася виставка.

За словами Богдана Боденчука, після першого уроку стало зрозуміло, що дітям важче даються дрібні деталі, тож для малювання обирали пейзажі. Творили картини учасники акварельними та гуашними фарбами.

Мама однієї з учасниць проєкту зазначила, що такі ініціативи дозволяють дітям розкритися.

— Моя донька намалювала 7 картин. Всі малюнки створювала для мами. Казала: «Я малюю, мамо, тобі», — розповідає Ольга Гах. — Мені дуже подобаються її картини і всі роботи, які тут є. Кожна з них є особливою. Вони дуже гарні. Такі проекти важливі для наших діток. Воно разом зустрічаються, спілкуються,  стають більш розкуті.

До слова, виставка приурочена 10-річчю створення громадської організації «Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо», яка є ініціатором арт-проєкту.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.