Версія для друку

Тернопільська психологиня розповіла, як мотивувати дітей вчитися

Опубліковано в Життя краю 01.09.2020

Початок навчання у першому класі це завжди стрес не лише для дитини, а й для батьків.

Звичайно, усім хочеться, щоб про школу дитина розповідала лише з захватом, потоваришувала з однокласниками та головне — хотіла і любила вчитися.  Тож доволі часто батьки намагаються підтримати своє чадо як тільки можуть: обіцяють іграшки або гроші за хороші оцінки, а надто складні завдання виконують самостійно, не залучаючи малечу. Та чи правильний такий підхід? Про це «Сороці» розповіла психолог Олена Галай.

Фахівець зазначає, що найголовніше, що повинні зробити батьки, — вірити в свою дитину та підтримувати її. В тому числі й з домашнім завданням.

— Батьки повинні допомагати дитині з домашньою роботою. Звісно, за можливості адже ми всі добре розуміємо, що батьки працюють і не завжди можуть допомогти з завданнями, — каже Олена Галай. — Попри те, в перші роки навчання краще таки допомагати. Не обов’язково завжди виконувати все разом але варто принаймні бути поряд та стимулювати до навчання. Дитині потрібно дати розуміння, що батьки завжди підтримають.

Виконувати завдання замість малечі теж не варто, переконана психолог.

— В такому випадку дитина перестає вірити в себе і їй починає здаватися, що вона самостійно впоратися не може. З іншого боку позитивна оцінка за домашню роботу це може компенсувати. Та все ж краще набратися терпіння і виконати разом. Так у школяра з’явиться відчуття, що бали зароблені ним, нехай вони й не настільки високі, — каже експерт.

Ще один важливий аспект — мотивація. Адже для батьків важливо не лише посприяти вирішенню домашніх завдань, але й розвинути в малечі любов до навчання та надихнути її вчитися.

І як не дивно, найкращий спосіб привити дитині цікавість до науки — віра в її сили та батьківська підтримка, каже психолог Олена Галай.

— Потрібно вірити в можливості свого чада. Тут головне підтримка і віра батьків. Потрібно допомагати відчувати, що вона зможе і, звичайно, за можливості обговорити це з вчителькою. Тоді всі будуть зацікавлені в тому, щоб допомогти дитині розкрити свій потенціал, мотивувати її до навчання, — говорить фахівець.

У деяких випадках можна заохочувати й матеріально (грошима, іграшками чи подарунками), але цим не можна зловживати, адже тоді дитина сприйматиме навчання неправильно, каже експерт.

— Це можна інколи використовувати як додаткову мотивацію, але все ж потрібно розвивати у дитини жагу до знань. Щоб вона хотіла вчитися і розуміла для чого це. Якщо в дитини є урок, який вона зовсім не любить і дійсно не може з ним впоратися, тоді до винагороди можна вдатися. Але не завжди, — розповідає Олена Галай. — Якщо батьки покажуть, що вчитися можна тільки за гроші, дитину у подальшому чекає велике розчарування, адже завжди їй за це платити не будуть. Тому головне, щоб дитина горіла бажанням до навчання а для цього її потрібно підтримувати.

За словами психолога, зараз для школярів як початкових так і старших класів додатковим стресом стають умови епідемії COVID-19, за яких дітям доводиться навчатися тож дуже важливо навчити  дітей, як правильно чинити щоб вберегти себе та оточуючих

— Ми повертаємося в школу незвичну. Тобто, це школа в час пандемії. Вона ніби та сама проте умови зовсім інші. Це вже не те місце, де можна ходити без масок та вільно гратися. І, звісно, це додатковий стрес для дитини, — говорить Олена Галай. — Дитину потрібно навчити, що робити, якщо захворів та толерантно ставитися до хворих дітей. Все таки, в нас все ще є звичні застуда та ГРВІ, просто тепер додався і COVID-19. Тож до цього потрібно готувати: що робити при виявленні  симптоматики у когось та як захистити себе. Це новий стрес і новий виклик для дітей і педагогів. Раніше ми з таким не стикалися, а наші діти зараз житимуть у період пандемії. Тож їм потрібно вміти подбати про власну безпеку.