Версія для друку

Книжкове "меню" та зустрічі з письменниками: як тернопільські бібліотекарі заохочують містян читати

Опубліковано в Життя краю 29.07.2020

 Працівники Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки створили книжкову онлайн-платформу щоб популяризувати читання та заохочувати тернополян до відвідування бібліотеки.

Сторінку «Прочитай. Книгозбірня» бібліотекарі створили у соціальній мережі Facebook близько півтора року тому, розповідає завідувачка відділу міського абонементу ТОУНБ Тетяна Ковалькова.

– Мета цієї книжкової платформи популяризувати фонд книгозбірні. Не тільки нові видання а й книги, які користуються популярністю у  аудиторії. Щоб бібліотекарі, як професіонали, могли  виробити культуру читання у користувачів онлайн, –  каже Тетяна Ковалькова. – Ми бачимо що нашою книгозбірнею цікавляться не тільки тернополяни але й люди ззакордону.

На сторінці викладають анотації до книг та радять, що краще прочитати. Серед рубрик на платформі є такі, як «Знай наших краян» та «Читай українське», у яких висвітлюють твори тернопільських та всеукраїнських письменників, «Наш Крим» де пишуть про видання кримчан та про кримчан. Також щотижня книгозбірня подає онлайн-користувачам «Книжкове меню на вихідні». Перша страва це українська художня література, друга – зарубіжна книжка. Завідувачка відділу міського абонементу каже, що таку аналогію придумали не випадково.

– Коли читаємо книжку, ми ніби смакуємо її, кожне речення, це як їжа яку споживаєш. Також це допомагає привернути увагу, –  говорить Тетяна Ковалькова.

Проводять на сторінці і онлайн-зустрічі з авторами. Тетяна Ковалькова розповідає, поки що така була лише одна з тернопільською письменницею Валентиною Семеняк, яка багато розповіла про свою останню книгу «На скрижалях часу» та поділилася творчими планами на майбутнє.

Зараз працівники бібліотеки готують ще одну творчу зустріч.

– Ми хочемо провести онлайн-зустріч з Володимиром Демчуком. Він воїн АТО і сам зі Львова. Нещодавно він  надіслав нам свою книгу з Волновахи, де зараз перебуває,розповідає завідувачка відділу міського абонементу ТОУНБ Тетяна Ковалькова. – Це трохи складно організувати адже, вдома, у Львові він перебуває не довго після чого повертається на Схід.

Провести зустріч планують у серпні.