Версія для друку

Маски, антисептики та книжкова ізоляція: як працює під час карантину тернопільська бібліотека

Опубліковано в Життя краю 28.07.2020

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека відкрита для користувачів з 10-го червня.

До цього книгозбірня майже три місяці працювала у режимі суворого карантину: працювали не обслуговуючі відділи, бібліотекарі працювали з книжковим фондом, а працівники обслуговуючих відділів працювали дистанційно.

Зараз свою роботу розпочав відділ міського абонементу книгозбірні. Про те, як працює міська бібліотека в карантинних умовах, розпитувала «Сорока».

– Під час карантину читачі телефонували до мене, до директора, до працівників з запитаннями коли ми відчинимося. Тому ми з нетерпінням очікували відкриття,  – розповідає завідувачка відділу міського абонементу ТОУНБ Тетяна Ковалькова.

За її словами, зараз відвідувачів трохи менше ніж до початку карантину.

– На це вплинули кілька факторів: перший це те, що на дворі літо. У літній період у книгозбірні завжди було менше людей, – говорить Тетяна Ковалькова. – Також є категорія читачів, яка утримується від того що не контактувати з іншими людьми і не приходити в бібліотеку але наші постійні читачі, які справді люблять книгу, продовжують приходити.

Усього за півтори місяці роботи читачами було взято 4 500 книг. Відвідало ж книгозбірню 5 322 читачі. Також а цей період до бібліотеки записалося 75 нових читачів.

Змінилися й правила прийому: на період – суворий масковий режим, у відділі може одночасно перебувати не більше двох читачів, а приміщення необхідно провітрювати щогодини, каже завідувач відділу міського абонементу.

– У відділі міського абонементу може перебувати лише дві людини. Наш фонд, який був доступний у вільному доступі для користувачів, перегороджений стрічкою. Але, щоб повністю не позбавляти користувачів можливості самостійно обирати собі книжку серед полиць, у нас є стелаж бук кросингу. Це книжки які приносять нам користувачі. Також є два стелажі «Приєднуйтесь до літнього читання» куди ми постійно викладаємо книги з фонду, – розповідає Тетяна Ковалькова. – Якщо читач приносить книжку ми ставимо її на самоізоляцію на два тижні. В нас є два стелажі де книжки лежать на карантині. Після чого вона повертається у фонд. Таким чином ми намагаємося вберегтися від корона вірусу.

До слова, спеціалізовані відділи та читацькі зали бібліотеки працюватимуть вже після закінчення карантину.