Версія для друку

Історія «Черкас»: у Тернополі презентували фільм про останній український корабель в Криму

Опубліковано в Життя краю 14.07.2020

Днями у Тернополі стартував показ українського фільму «Черкаси». На прем’єру стрічки до міста завітали командир морського тральщика «Черкаси» Юрій Федаш та продюсери Ірина Клименко і Марта Лотиш.

За словами командира «Черкас» Юрія Федаша, у цьому фільмі немає головних ролей, адже він про корабель.

У цьому фільмі немає головної ролі. Вона – у «Черкас». У кіно відображені не лише історичні події, а й відносини, які панували на кораблі, морські традиції тощо. Головним консультантом фільму був матрос рядового складу. Тому, можна сказати, що вони відобразили історію очима матроса,каже Юрій Федаш.

Режисерська версія стрічки, яку містяни мали змогу побачити на прем’єрі, в Україні була показана всього тричі, кажуть продюсери. Цю ж версію фільму було представлено на кінофестивалях світового рівня.

–  Це фестивальна версія, яку демонстрували в інших країнах. Сьогодні у нас третій показ цієї версії стрічки в Україні, і ми не впевнені, чи будемо показувати її знову. Вона відображає творче бачення режисера фільму і трохи довша за звичайну. Але, тим не менш, вона спонукає до певних роздумів стосовно тих подій, які відбувалися весною 2014 року, – зазначає продюсерка Марта Лотиш.Фільм брав участь у Варшавському міжнародному кінофестивалі – це один з найкращих кінофестивалів світу. На ньому нас відзначили окремою увагою. На жаль, призових місць ми не зайняли, оскільки конкуренція була жорсткою але багато кінокритиків звернули на цей фільм увагу.

Попри те, що показ фільму в деяких українських містах розпочався ще до карантину, історія «Черкас» тільки розпочинається – кажуть продюсери.

Зараз ми плануємо продовжити показ фільму у кінотеатрах. Потім хочемо вийти з «Черкасами» на різні онлайн-платформи. Також вже домовлено про трансляцію фільму на телебаченні,пояснює продюсерка Ірина Клименко. – Тому історія «Черкас» не завершена. Ні. Ми тільки йдемо до глядача і зараз наше головне завдання – зробити так, щоб цей фільм побачило максимум людей.

До слова, прем’єра відбулася в кінотеатрі «Злата», котрий було відремонтовано нещодавно.

Фото Тернопільської міської ради