Із відомими політекспертами тернополяни міркували, що таке національна ідея

Опубліковано в Життя краю 24.12.2019

У Тернополі відбулася презентація книги «Трансформація української національної ідеї». Упорядкував її телеведучий, журналіст, український політик, громадський і культурний діяч, голова центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

Трансформація української національної ідеї - це збірка статей 30 відомих українських істориків, філософів, політологів, культурологів, які дають власні відповіді на питання про те, як розвивалася "українська ідея", чому і на якому етапі вона загальмувала, і що слід зробити, щоб "українська ідея" знову стала "українською мрією".

Серед співавторів книги відомі політексперти – Олесь Доній, Сергій Гайдай та Віталій Кулик.

—   Ми говоримо не тільки про права, але і про зобов’язання. У багатьох статтях із цієї книги червоною ниткою проходить слово «відповідальність». Бо республіка – це справа усіх. Зокрема, тим, хто бере участь у співуправлінні і співволодінні. В нас є спільне майно, спільні блага, якими можна ефективно управляти. А якщо це співуправління, то чому я повинен віддавати свій вибір, свої рішення у руки парламенту чи президенту. Я хочу кожного дня впливати на прийняття управлінських рішень. І це не наукова фантастика. Багато країн на практиці втілили в життя ці ідеї, —  наголосив Віталій Кулик.

Як вважають співавтори видання, національна ідея – це комплекс думок, уявлень і принципів, які засновані на спільних міфах минувшини та спільних мріяннях щодо майбуття, вигаданих, осмислених, складених і озвучених мислителями етносу, які впроваджуються в життя елітами та контрелітами цього етносу (державними, релігійними, воєнними, культурними, суспільними, підпільними) і впливають на вектор розвитку етносу.

—   Невдовзі ми вступаємо у третє десятиліття ХХ століття. Мабуть, чи не кожен із нас дискутує відносно викликів, які стоять перед нами у наступних роках. Ми всі належимо до людей, які вважають, що світом рухають ідеї. Вірніше, світом рухають люди, які керуються певними ідеями. Та спершу завше повинна бути ідея. Власне, у книжці «Трансформація української національної ідеї» немає єдиної точки зору. Хто її читатиме, не знайде тут конкретного та одного визначення, що таке національна ідея. Знаходження відповіді на це питання передбачає дискусії. От у процесі цих обговорень ми і дамо відповіді на наступні питання «Якою ідеєю мають керуватися українці?» Ми поділяємо ту точку зору, що національна ідея є притаманною кожній нації, яка претендує на самостійність, суб’єктність. Це не застаріла категорія, яку придумали мислителі сотні, та й навіть тисячі років тому, яку потрібно прочитати, засвоїти, як догму та рухатися-керуватися нею надалі. Національна ідея – рухома. Відтак, у середні віки для українців були одні дороговкази, у ХІХ ідея сформувалася по-іншому, а у ХХ столітті вона була спрямовання на боротьбу за незалежність, —  повідомив Тарас Стецьків – координатор національного форуму трансформації України.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.