Тернополянам поради: як прасувати різні види тканин

Опубліковано в Життя краю 14.12.2019

Під час прасування ми не завжди звертаємо увагу на етикетку, яка пришита до виробу, а покладаємося на тактильні відчуття. Тільки навіть досвідчені й обережні тернопільські господині й господарі, задумавшись на кілька секунд під час прасування, можуть зробити помилку - і сукня або штани в результаті відправляються в сміттєвий кошик. Бо праска, температура якої вища, ніж належить, нещадно губить тканину.

Прасування одягу, на перший погляд, дуже проста домашня робота. Для цього потрібно мати лише праску та кілька речей. Але часто ми дивуємося, коли щойно випрасуваний одяг знову мнеться і втрачає свій привабливий вигляд.

Взагалі для того, щоби добре випрасувати речі, треба мати прасувальну дошку, а також праску з терморегулятором і парозволожувачем. Якщо такої функції у праски немає, можна замінити її звичайним обприскувачем для води. Щойно випрасувані речі не можна відразу ховати у шафу або класти в сумку. Їх слід акуратно розкласти і почекати, поки вони охолонуть, а лише потім складати. Інакше вони помнуться. До речі, за допомогою праски можна візуально усунути деякі дефекти, наприклад, заломи, кошлатість. Важливо, що перед прасуванням потрібно правильно висушити тканину, — розповіла тернопільська швачка Діана Галицька.

Тернополянам декілька правил прасування одягу.

  1. Вовняні або напіввовняні речі необхідно прасувати через зволожену полотняну тканину. Температура праски повинна бути приблизно 150-170 ° С. Як правило, диск терморегулятора варто встановити навпроти позначки «шерсть» або ж двох крапок.
  2. Шовкові тканини необхідно прасувати сухими або трохи недосушеними. Обов'язково пам'ятайте про те, що робити це потрібно з виворітного боку або через суху бавовняну тканину. Температура праски – приблизно 120-130 ° С. Якщо після прасування швів або товстих місць на виробах з'явився блиск, не засмучуйтеся. Щоб позбутися його, потримайте одяг над парою або ж намочіть речі, а потім знову висушіть і пропрасуйте через тканину або з виворітного боку. Пам'ятайте, що не можна довго тримати праску на одному місці, а також перевищувати допустиму температуру.
  3. Вельветову та різноманітні ворсові тканини прасують, попередньо зволоживши їх із вивороту. Такий одяг потрібно покласти на м'яку підстилку і, щоб не порушити рельєфності малюнка, не сильно натискати.
  4. Прасуючи сорочки, праску потрібно вести від кутів коміра до його середини. Після того, як речі вже попрасовані, їх треба акуратно розвісити на вішалку.
  5. Трикотажну тканину необхідно прасувати, не натискаючи на неї. Інакше вироби втратять зовнішній вигляд і будуть частіше м'ятися. Найкраще, злегка пропарювати такий одяг. На відміну від багатьох інших виробів трикотажні речі не потрібно вішати на вішаки, навпаки, їх слід залишити у складеному вигляді.
  6. Штани треба прасувати через вологу бавовняну тканину.
  7. Речі із оксамиту, плюшу або штучної замші взагалі краще не прасувати. Замість цього їх можна пропарити: увімкнути функцію «пар» на прасці і провести приладом над ворсовою поверхнею на відстані 3-5см. Лицьовий бік таких виробів також рекомендується чистити спеціальною щіточкою у напрямку ворсу. Найкраще, не складати такий одяг, щоб він не м'явся.
  8. Підкладкові матеріали й тканини з малюнками прасують абсолютно сухими. Прасувати їх слід з лицьового боку, а вишивку і малюнки – з вивороту, щоб не зіпсувати зовнішній вигляд.
  9. Бавовняний і лляний одяг перед прасуванням обов'язково трохи зволожують, інакше результату практично не буде. Бавовняні вироби прасують за температури 180-190 ° С, лляні – 200-220 ° С.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3810.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.