Версія для друку

Узимку шкіряне взуття потребує особливого догляду, — поради тернопільського майстра

Опубліковано в Життя краю 04.12.2019

В зимовий період взуття найбільше пошкоджується і псується під впливом зовнішніх факторів. Тернопільський майстер взуттєвої справи розповів про основні правила догляду шкіряним взуттям у холодну пору.

Дощ, сніг, сіль, пил, болото, пісок в холодну пору року – всі ці фактори не найкращим чином впливають на ваше взуття. Якщо вважаєте, що, придбавши стильну фірмову пару туфель або черевиків, необхідність у спеціальній косметиці для неї зникне, то дуже помиляєтеся. Якість, функціональність і зовнішній вигляд улюблених «шузів» залежать не стільки від ціни та відомості бренду, скільки від дбайливого й правильного догляду.

—  Щоразу повернувшись додому, не лінуйтеся протирати туфлі. Позбудьтеся забруднень за допомогою вологої ганчірки. Можна для цього використовувати і пінку для чищення. Висушувати взуття раджу тільки природнім шляхом. Можна це зробити, набивши всередину газету або пакетики з силікагелем. Ніколи не кладіть вироби зі шкіри, навіть устілки, на радіатори опалення, не використовуйте фен чи інші електроприлади. Щодо засобів для очищення взуття зі шкіри, то взимку надавайте перевагу гуталіну на масляній, восковій, жировій основі, що сприяє інтенсивнішому догляду. Корисно буде, якщо раз чи двічі на тиждень змащувати поверхню вазеліном, касторовою олією або гліцерином. Потім тканиною потрібно легенько витерти залишки. Щодо лакованого шкіряного взуття, то не обувайте його в сиру або дощову погоду. Бо сльота і бруд можуть спричинити розтріскування та потьмяніння лаку, — наголосив тернопільський майстер з ремонту взуття Володимир Шиманський.

ТЕРНОПОЛЯНАМ ДЕКІЛЬКА ОСНОВНИХ ПРАВИЛ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ВЗУТТЯМ:

  • Після того, як прийшли з вулиці, обов’язково потрібно витирати взуття від бруду ганчіркою.
  • Вологе взуття потрібно сушити спеціальною сушаркою.
  • Ні в якому разі не можна сушити взуття на батареї, адже поверхня взуття може зіпсуватися. Тому потрібно користуватися спеціальними сушарками.
  • Устілок має бути 2-3 пари, які потрібно періодично міняти.
  • Щоб позбутися неприємного запаху в домашніх умовах потрібно регулярно сушити взуття та користуватися спеціальними протибактеріальними дезодорантами.