Версія для друку

Тернопільський майстер розповів, чому взуттю потрібно відпочивати

Опубліковано в Життя краю 02.12.2019

Для того, щоб взуття зберегло гідний вигляд і продовжило тішити вас в новому сезоні, важливо дбати не тільки про регулярний і якісний його догляд, а й забезпечення правильних умов зберігання. Тернополянам також потрібно знати, що взуття, як і людина, часом потребує відпочинку.

Як розповів тернопільський майстер з ремонту взуття Володимир Шиманський, для того щоб осінньо-зимовий сезон пройшов максимально комфортно, в гардеробі має бути декілька сезонних пар. Бо шкіра, замша і нубук - «живі» матеріали, яким необхідно давати відпочинок.

Наприклад, якщо сьогодні людина була вдягнута в замшеві черевики, завтра рекомендується віддати перевагу іншій парі, щоб дати замші висохнути, повернутися в колишню форму.

—  Регулярне повсякденне носіння однієї і тієї ж пари набагато швидше виведе її з ладу, наскільки б дбайливо ви до неї не ставилися. Повністю взуття висихає від вологи природним шляхом приблизно упродовж доби. Матеріал отримує вологу не тільки від погодних випробувань –  дощу, снігу, температурних коливань. Взуття вологне і від звичайного поту. Якщо носити одну пару щодня, вона не встигає просохнути, як належить, тому достатньо швидко деформується і стає непридатною. Для взуття непогано було би зробити режим. Наприклад, день носимо, день тримаємо у шафі, — поділився тернопільський майстер.

Чоловік додав, що для того, аби туфлі чи черевики служили довго і виглядали як нові, потрібно дотримуватися усіх правил їхнього одягання, носіння і зберігання.