Версія для друку

Тернопільський майстер розповів, чому не можна сушити взуття на батареї

Опубліковано в Життя краю 29.11.2019

Коли на вулиці дощ, калюжі, підталий сніг так легко промочити ноги. Якщо влітку досить поставити туфлі на протяг і через пару годин вони будуть сухі, то восени і взимку в період вологої погоди, сльоти та холоду взуття доведеться сушити набагато довше. Якщо ставити чоботи на радіатор опалення, то можна їх просто зіпсувати.

Як розповів тернопільський майстер з ремонту взуття Володимир Шиманський, ні в якому разі не треба сушити вологе взуття на грубці, батареї, обігрівачі. Якщо це робити не один раз, то незабаром взуття почне тріскатися, розсихатися або розповзатися по швах, а підошва може відклеїтися. Будь-яке взуття в цей період треба сушити тільки при кімнатній температурі.

—   Якщо маєте промокле взуття, треба насухо протерти його, а всередину накласти туалетний папір або газети. Частина вологи вбереться в папір і взуття швидше підсохне. Можна всередину покласти м'яку тканину. Не всі знають, що взуття взагалі не можна сушити при перепадах температури і вологості. Шкіра покривається тріщинами, через які волога безперешкодно потрапить всередину. незалежно від матеріалу, з якого зроблене взуття, сушити його біля батареї, обігрівачі чи чомусь подібному категорично забороняється. Взуття має висихати тільки при кімнатній температурі, — наголосив майстер.

Чоловік додав, що навіть найретельніший догляд дорогими засобами за всіма правилами не вбереже взуття, якщо носити його недбало і неакуратно.