За два дні до прем’єри у Тернополі показали історичний трилер про Голодомор

Опубліковано в Життя краю 27.11.2019

Історичний трилер польської режисерки Аґнєшки Голланд «Ціна правди» презентували у Тернополі вчора, 26 листопада.

Допрем’єрний показ стрічки у кінотеатрі «Сінема Сіті» відбувся за участі продюсера зйомок з українського боку Сергія Демидова.

Фільм заснований на реальних подіях. В основу покладено історію радника прем’єр-міністра Великобританії та журналіста Ґарета Джонса, який приїжджає до Москви з метою взяти інтерв’ю у Сталіна. Там він знайомиться із Адою Брукс. Жінка відкриває очі Джонсу на те, що насправді відбувається у Радянському Союзі. Журналіст ризикує життям та відправляється в Україну, аби зробити репортаж про Голодомор. Побачене шокує Ґарета Джонса. Він пише статтю про трагедію українського народу, яка показує усі жахіття сталінського режиму. Після цього радянська влада намагається залякати Джонса та вимагає його відмовитися від своїх слів. У той же час Джордж Орвелл, надихнувшись історією, починає працювати над романом «Колгосп тварин».

Знято фільм спільними зусиллями Польщі, Великобританії та України за підтримки «Держкіно».

Український продюсер стрічки Сергій Демидов каже, зйомки були складними та добре продуманими.

– Це – масштабний проект, до якого доклалися кілька країн. Аґнєшка Голланд – польська режисерка з величезним досвідом, вона активно працює в Голлівуді. Фільм знімали у копродукції України, Польщі, Великобританії. Фактично розпочали роботу саме в Україні. Перший день попрацювали в Польщі, а наступних два тижні – в нас. Стартували у березні 2018 року. Зйомки були дуже складними, особливо на Чернігівщині та під Києвом. Також під час роботи доводилося перекривати центральну вулицю Харкова, – розповідає Сергій Демидов. – За сюжетом дії відбуваються в Москві, тому ми шукали локації, які були б дуже схожі на тогочасну Москву. З українського боку готували багато акторів масових сцен. Ми намагалися точно відтворити костюми та побут того часу.

Продюсер зазначає, що знайти акторів теж було складно, адже вони мали б бути надмірно худорлявими.

– Кастинги були доволі масштабними. Людей шукали з вираженою худорлявістю. Під час роботи витягнули багато світлин з архіву. Відповідно до фото гримерували акторів та показували Аґнєшці Голланд. Таким чином вона обирала, хто буде грати у фільмі, – пояснив Сергій Демидов.

Український продюсер стрічки каже, «Ціна правди» – важкий фільм, але переглянути його – означає по-новому осмислити Голодомор.

– Цей фільм важко дивитися. Він вириває тебе із повсякденності. Місцями доволі грубо доносить глядачу вислів: «Смерть однієї людини – трагедія. Смерть мільйонів – статистика». На екрані долі цих людей оживають, і ти вже по-новому дивишся на цифри. Таке кіно – свого роду акт скорботи та вшанування пам’яті. Важливо прийняти та переосмислити всі погані та добрі сторінки нашої історії. Це дасть нові можливості для зрілого та свідомого розвитку країни й народу, – наголосив Сергій Демидов.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.