Тернополяни мандрували «лісовими» рядками книги Леся Белея

Опубліковано в Життя краю 01.03.2016

Нову поетичну книжку Леся Белея під назвою «Книга про ліс» презентували 27 лютого у «Бункермузі». Лесь Белей – знакова постать в українському літературному просторі. У 2008 р. отримав нагороду «Дебют року» за літературну діяльність, у 2011 – виграв премію «Смолоскип», після чого була видана його перша книжка «Дзеркальний куб», що стала певним проривом в українській літературній поезії. Автор також займається і перекладами текстів.

–Як написалася ця книжка? Як виникла ідея її видати, розкажи більше – запитує модератор Юрій Матевощук.

–Я написав цикл текстів, дія яких відбувається саме у лісі, на цю тему їх назбиралось найбільше, і вирішив – а чому б їх не об’єднати і зробити під такою назвою «Книга про ліс» саму книжку.

–А як виглядає твоя письменницька кухня? Ти от можеш прийти додому й сказати всім: «Зараз я пишу вірш».

–Відбувається це так: з’являється якийсь один образ у голові, чи навіть певна фраза – відповідає Лесь Белей, і якщо разом з тим приходить мені ідея як це можна цікаво обіграти, то після обробки тексту виходить вірш. На творчість впливає абсолютно все: чи то літературна, чи наукова діяльність. З усього можна зачерпнути певну думку, що стане поштовхом до написання.

У книзі окремо автор виділив розділ «Кримська меджума», у якій висвітлюється сучасна сімейна хроніка кримчан. Це своєрідні уривки із записника-книги, що передавалась із покоління в покоління, у якій особа залишає письмово спомин про себе нащадкам. Дійшовши до теперішніх часів, коли у країні нашій триває війна, сучасник не має чим потішити майбутніх читачів у своїх записах, адже пише правду.

 

На закінчення розмови Лесь Балей зачитав деякі свої поезії присутнім.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3818.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.