Версія для друку

Моторошні фото: як тернопільські заклади приготувалися до Хеловіну (підбірка фото)

Опубліковано в Життя краю 31.10.2019

Наймістичніше свято року – Хеловін святкують сьогодні, 31 жовтня. Деякі заклади харчування та магазини Тернополя також вирішили підготуватися до  свята та цікаво оформити входи до приміщення.

Ніч на 1 листопада, гарбузи та ліхтарі, костюми та маски, веселощі та страшилки… Головні кольори свята: чорний – символізує смерть і темінь ночі, помаранчевий – збір урожаю в минаючому році. Звичайно, в Тернополі діти не ходять по будинках і не просять цукерки, однак деяка молодь охоче переодягається у страхітливих персонажів, відвідує неформальні вечірки. Окремі нічні клуби традиційно в ніч з 31 жовтня на 1 листопада влаштовують Halloween party, де діє обов'язковий дрес-код. Також проводять різні конкурси – на найкращий костюм і на найстрашніший грім.

Попри те, що багато людей у святковий вечір прибирається у костюми, є багато скептиків, які вважають свято чужою традицією.

—  Для американців Хеловін – це справді давнє традиційне святкування. Виявляється, свято досить старовинне, і навряд чи будь-чиї предки, древні народи із самобутньою культурою, поклонялися б нечистій силі. Окрім того, свято не тільки американське, його здавна відзначають багато англомовних держав. У нас же символіка святкування зовсім інша. Хеловіна в тому, що він не має коріння в нашій міфології чи християнських віруваннях. Як на мене, неправильно, коли люди намагаються виносити на показ чи висміювати певні злі сили. Ми повинні, навпаки, шанувати пам'ять померлих та помолитися за їх тихий спочинок, — наголосила тернополянка Надія Петрук.

—  Деякі заклади – розважальні, харчування використовують це свято як комерційну фішку. Прикрашають, оформлюють, аби більше відвідувачів принадити до себе. Як на мене, не варто сакралізувати це свято взагалі. Тобто ставитися до нього, як до світського карнавалу. Звичайно, нашій тернопільській молоді буває нудно, то люблять гарбузи різати, переодягатися, —  поділився тернополянин Артем.