Що варто знати тернополянам перед тим, як щепитися

Опубліковано в Життя краю 28.10.2019

Зараз, як в Україні, так і на Тернопільщині можуть траплятися випадки виникнення серйозних захворювань. Важливо пам’ятати, що від важких наслідків інфекції вас та ваших близьких вбереже насамперед щеплення.

Такі захворювання, як, наприклад, поліомієліт, складно діагностувати, тому що клінічні прояви хвороби можуть варіюватись від прихованих і стертих форм до важких паралічів з розвитком інвалідності. Тому всі відповідальні батьки повинні знати, що вберегти дитину від хвороби може тільки щеплення.

Як наголосила під час пресконференції Наталія Бугера - лікарка-методистка КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я", вакцини, що використовуються на території України, є якісними та безпечними, тому щепитися варто.

—  З літа 2019 року щеплення можуть проводити приватні медичні заклади, в яких є ліцензія. Щепити людей у закладах можна тільки вакцинами, які мають в Україні реєстрацію. А проходити вакцинацію можна тільки у спеціальних кабінетах або пунктах для щеплення  - тимчасових або постійних. Так, постійний пункт щеплення організовується при закладах охорони здоров’я, зокрема навіть школах та садочках. Вакцинувати людей можуть тільки медпрацівники, які попередньо пройшли для цього спеціальні навчання і мають навички надання невідкладної медичної допомоги. Якщо ви хочете отримати вакцинацію або защепити свою дитину, потрібно звернутися до сімейного лікаря або педіатра, — наголосила Наталія Бугера.

Лікарка методистка зазначила, що тимчасовим протипоказом до щеплення є лише загострення хронічного захворювання – у цьому випадку вакцинація відкладається до настання ремісії (наприклад, нормалізації лабораторних показників тощо).

—  Важливо, що є спеціальні дні, коли медпрацівники проводять щеплення. Про такі дні вам повідомлять заздалегідь в усній чи письмовій формі. Перед тим, як робити вакцинацію, ви повинні пройти медичний огляд. Це можна зробити навіть у день проведення щеплення. Уміло зібраний анамнез дає змогу визначити, чи є у пацієнта певні протипоказання для проведення вакцинації. Наприклад, протипоказаннями може бути алергічна реакція на певні препарати. Всі результати медогляду будуть зазначені у спеціальній документації – медкарта, історія розвитку дитини, карта профілактичних щеплень та інше. Також пацієнт повинен підписати згоду на проведення вакцинації. Після щеплення медпрацівники повинні обов’язково записати й дані про вакцину, — наголосила фахівчиня.

Варто зазначити, що протипоказаннями до вакцинації є:

  • Будь-яке гостре захворювання чи загострення хронічного (вакцинуватися можна одразу після одужання, а не через тиждень-два чи місяць).
  • Тяжкі алергічні реакції на введення попередньої дози цієї вакцини чи її компонентів у вигляді анафілактичного шоку чи токсичної еритеми.
  • Імунодефіцитні захворювання (первинний імунодефіцит, ВІЛ-інфекція, вроджені комбіновані імунодефіцити, первинна гіпогаммаглобулінемія тощо) – для живих вакцин.
  • Захворювання, при яких пацієнти отримують препарати, що пригнічують імунну систему (наприклад, імуносупресивну терапію чи хіміотерапію) – для живих вакцин.
  • Вагітність (для живих вакцин).

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.