Якими продуктами тернополянам варто поповнювати раціон восени?

Опубліковано в Життя краю 17.10.2019

В осінньо-зимовий період організм відчуває гостру потребу у вітамінах. Як наслідок, деякі тернополяни можуть відчувати погіршення стану шкіри, ламкість нігтів, погіршується структура волосся, спостерігається їх випадіння, тощо.

Восени краще утриматися від жорстких дієт і зробити акцент на збалансованості раціону і максимальному його збагаченні вітамінами і мінералами.

За словами тернопільської лікарки-терапевтки, дієтологині Людмили Паламарчук, потрібно правильно харчуватися, аби імунітет був міцним та міг синтезувати антитіла. Найперше повинна бути якісна білкова їжа, зокрема риба, м’ясо, яйця, а також овочі.

—  Восени варто звернути увагу на те, щоби ваш раціон був збалансований – у продуктах була достатня кількість білків, жирів, вуглеводів та корисних мікроелементів, антиоксидантів. Потрібно слідкувати, щоби харчування було регулярним – не пропускати прийоми їжі. А харчуватися потрібно три рази в тиждень і робити два перекуси В раціоні обов’язково мають бути зернові – каші (пшенична, кукурудзяна, гречана, рисова), цільнозерновий хліб, макарони, оскільки в цих продуктах знаходяться складні вуглеводи. Це – те, що даватиме вам енергію в сірі та короткі дні. Раджу уникати вживання каш швидкого приготування, які досить залити водою – і готово. Такі швидкі сніданки містять багато ароматизаторів, підсолоджувачів, а поживної цінності – ніякої. При виборі хліба, варто звертати увагу на етикетку. У складі має бути борошно обдирне. Раджу уникати хлібо-булочні вироби із білого борошна, оскільки за таку їжу шлунок не подякує. Може виникати здуття, закрепи, буде надлишок глюкози у крові. А при систематичному вживанні може розвиватися і цукровий діабет. Потрібно восени вживати достатню кількість овочів, фруктів і ягід, які можна споживати як у свіжому, так і в термічно-обробленому вигляді, — наголосила лікарка.

Людмила Паламарчук додала, що у раціон варто додавати корисні жири, зокрема якісну олію – оливкову, обліпихову, гарбузову. Оливкова олія є джерелом олеїнової кислоти і має численні переваги для здоров’я. Вона знижує рівень холестерину та сповільнює розвиток серцевих хвороб, а ще — є одним із найкорисніших продуктів, який можна споживати щоденно.

Також більшість горіхів містять від 75 до 90% жиру з огляду на співвідношення кількості калорій в жиру до загальної кількості калорій. Вони містять корисні жири та високий рівень мікроелементів: вітамінів, мінералів та антиоксидантів. Горіхи також є джерелом клітковини та білків, допомагають контролювати апетит, рівень цукру в крові та можуть сприяти втраті жиру.

Тому у холодну пору варто ще раз переглянути свій раціон та збагатити його тими продуктами, які є головними носіями корисних речовин.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.