Тернополянам не радять їсти ситно перед сном

Опубліковано в Життя краю 16.10.2019

Часто пізно ввечері виникає відчуття голоду, хочеться щось перекусити. Але варто пам'ятати, що важких страв  краще уникати до ранку. Як розповіла тернопільська лікарка-терапевтка, дієтологиня Людмила Паламарчук, легкий пізній перекус ще нікому суттєво не зашкодив. Та через ситну вечерю шлунок, замість відпочити, цілу ніч працюватиме, перетравлюючи їжу.

Їжа, яку ми споживаємо, впливає і на якість нашого сну. Дослідження показали, що насичені жири тваринного походження заважають заснути, що робить сон неспокійним. На якість сну негативно впливають алкоголь, кофеїн і цукор.

Тут любителі нічних перекусів ризикують потрапити в замкнуте коло: через переїдання виникнуть проблеми зі сном, а через недосипання протягом дня доведеться підтримувати енергію їжею.

—  Важливо не пропускати сніданки. Починати початок дня раджу із продуктів, які містять поживні вуглеводи. Люди переважно не хочуть снідати, бо наїдаються пізно ввечері. Саме тому потрібно боротися зі звичкою сідати за пізні трапези. Варто вечерю готувати з легких продуктів, щоби не наїдатися багато. Наприклад, щоби більш-менш достатньо повечеряти, досить одного яйця та трішки овочів. Часто причиною нічних переїдання стає убогий сніданок або обід. Якщо ви не наситилися вдень, ви очікувано будете голодні ввечері. Так, зранку ми пропустили сніданок, протягом дня побігали, перекусили що-небудь, а ввечері вже готуємо повноцінну вечерю. Ось так за приємними розмовами чи за переглядом телебачення ми можемо з не помічати, скільки з’їдаємо. Відповідно, переївши, а потім вклавшись спати, ми не думаємо, що відбувається з організмом. А органи змушені працювати, аби перетравити їжу. Організм також змушений боротися з токсинами, адже не завжди їжа корисна, — повідомила Людмила Паламарчук.

Декілька порад тернополянам для налагодження правильного раціону:

  • Постарайтеся повечеряти або перекусити востаннє не пізніше ніж за 2,5–3 години до сну. Уникайте жирної їжі.
  • Якщо вам захотілося їсти, коли ви вже лягли в ліжко, не ігноруйте сигнал організму, але віддайте перевагу фруктам або натуральному йогурту, а не бутерброду.
  • Фахівці рекомендують у вечірній час споживати продукти, які сприяють виробленню мелатоніну і серотоніну: молочні продукти, рибу, індичку, банани, ківі, вишня, мигдаль, мед.
  • Якщо ви страждаєте цукровим діабетом або рефлюксом, складіть графік харчування разом з лікуючим лікарем.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3800.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.