Чи знали тернополяни, що колір овочів-фруктів залежить від корисних речовин у їх складі

Опубліковано в Життя краю 09.10.2019

Деякі овочі та фрукти – знахідка для організму, оскільки містять у собі багацько вітамінів та корисних елементів. Як розповіла тернопільська лікарка-терапевтка, дієтологиня Людмила Паламарчук, вітаміни у продуктах варто шукати за кольором дарів природи.

Різні кольори означають наявність різних вітамінів та мікроелементів, отже – різний вплив на організм. Саме тому різноманітне харчування – це ще й різнобарвне харчування.

—  Залежно від того, які корисні речовини зберігаються в овочах чи фруктах, дарам природи характерний певний колір. Так, червоні овочі – болгарський перець, гранат, помідор – містять лікопен. Це пігмент з групи каротиноїдів, могутній антиоксидант. Користь його – значна для організму. Лікопен чинить антиоксидантну, радіопротекторну, гіполіпідемічну, протипухлинну, імуностимулюючу дії. Сповільнює процеси старіння, нормалізує жировий обмін, лікопен активізує процеси травлення, пригнічує хвороботворну кишкову мікрофлору; бере участь у процесах кровотворення.

Наприклад, виноград – темно-синій, бо там міститься ресвератрол –  природний антиоксидант. Це речовина, що виділяється деякими рослинами для захисту від паразитів, має антивірусний ефект. З'єднання запобігає цукровому діабету, має протиракові властивості.

Оранжеві овочі – гарбуз, морква, хурма мають каротиноїди, вітамін А. Саме бета-каротин надає продуктам яскраво-оранжевий колір, отже, чим яскравіший коренеплід - тим більше в ньому цієї корисної речовини. Бета-каротин в організмі людини перетворюється на вітамін А. вітамін А, сприяє формуванню скелета, відповідає за синтез статевих гормонів, тим самим сприяє нормальному росту людини. Вітамін А піклується про стан слизових оболонок шкіри, зміцнює кістки, зуби, ясна, волосся, протистоїть ослабленню зору, береже нервову систему, відновлює енергію і життєві сили людини після фізичних навантажень, підвищує стійкість організму до різних інфекцій, — розповіла Людмила Паламарчук.

Тернопільська лікарка підсумувала, що, дійсно, від кольору продуктів залежить їх вплив на здоров'я людини в цілому. Тому ефективно вживати щодня хоча б кілька плодів різного кольору, тим самим збагачуючи себе різними корисними речовинами.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

23.04.2024 soroka
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал
Герої захисники з 68-ї єгерської бригади знищують ворожу спецтехніку «тернопільськими дронами». Відповідне відео у соцмережах…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.