Із намистами мешканки Тернопільщини вишиванка виглядатиме дуже дорого (фото)

Опубліковано в Життя краю 30.09.2019

Мешканка Борщова на Тернопільщині Оксана Дарчук виготовляє з бісеру вишукані намиста  – з гронами калини, соняхами, ромашками, маками та іншими яскравими квітами.

Барви та форми живих польових квітів талановита краянка вміє вдало відтворити з бісеру на витончених рукотворах. На прикрасах жінки – як однотипні квіти, так і поєднання різних: волошки з маками, соняхи з волошками, маки й соняхи та інше.

Як розповідає талановита жінка, робота з бісером, хоч і не складна, проте потребує терпіння та часу.

—   Роками тому починала із вишивки сорочок, а потім мою увагу привернули намиста з різноманітним орнаментом, рослинними оздобами. Перші мої прикраси не мали хитромудрих квіткових форм. Вже потім переходила на складніші роботи, освоїла об’ємне плетіння. Щоби зробити одне квіткове чи калинове намисто, потрібно декілька днів. Від трьох до п’ятнадцяти приблизно. Купую достатню для плетіння кількість бісеру та сідаю за роботу. Дивлюсь на схему й нанизую на жилку бісер. Користуюся готовими схемами, інколи додаючи в намисто свої ідеї-родзинки. Візерунки-квіти на рукотворі можуть бути дуже складні. Тільки якщо є натхнення до праці, найскладніше може піти легко та швидко. От, припустимо, почала плести калинові коралі, для яких потрібно немало бісеру. Якщо маю настрій творити, цю прикрасу сплету за три ночі. Якщо ж не хочеться за роботу братися – навіть найлегше намисто буде йти дуже важко, —  наголосила жінка.

За словами Оксани Дарчук, традиція носити коралі, пройшовши крізь століття, збереглася й донині.

—   Оздобами з бісеру займаюся не сама. До мене чотири роки тому долучилося ще четверо дівчат, із якими виконуємо замовлення. Зазначу, що на Західній Україні такі намиста користуються значною популярністю. Якщо ви одягнули вишивану сорочку за 300 гривень, а на шию начепили такі коралі за 600, то ваша сорочка буде виглядати на 1 000 гривень. Намисто додасть яскравих барв будь-якому вашому одягу, зробивши його вишуканим та квітковим,додала Оксана Дарчук.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.