Версія для друку

Не стримували сліз: у Тернополі відкрили стелу загиблим воїнам (фото)

Опубліковано в Життя краю 03.09.2019

Новоспоруджену меморіальну стелу «Воїнам, загиблим за волю України» освятили та урочисто відкрили сьогодні у тернопільському парку ім. Т. Г. Шевченка.

Пам’ятник складається із трьох гранітних плит, на яких викарбувано імена й прізвища загиблих захисників України, а також роки їхньої смерті.

Урочисто відкрили стелу за участі родин загиблих, волонтерів, військових, духовенства, представників влади. Рідні прийшли із квітами та портретами героїв. Вони не стримували сліз та емоцій. 

– Сьогоднішній день є дуже вагомим для родин захисників, які віддали своє життя за Україну. Важливо, що цей меморіал встановили саме біля пам’ятника Степану Бандері. Стела «Воїнам, загиблим за волю України» має подвійне призначення. Якщо думати про майбутнє, то вона стане прикладом патріотичного виховання для наступних поколінь. Друге – це те, що всім людям вона нагадуватиме, що в нас – війна. Кожен, хто йтиме повз, поверне голову та побачить, що понад сотню родин втратили щасливе життя, – зазначила голова ГО «Єдина родина Тернопільщини» Наталія Горайська.

Матір загиблого Героя Олександра Орляка Леся Орляк каже, що стелу символічно встановили саме біля пам’ятника великому борцю за незалежність - Степану Бандері.

– Не зважаючи на ту жертву, яку віддав мій син в знак служіння своїй державі, я сьогодні пишаюся тим, що його ім’я пошановане поруч з іменем Степана Бандери. Думаю, інакше й не могло бути тому, що мій син сповідував такі ж цінності, як і великий борець за незалежність України. Символічно, що стелу встановили саме на цьому місці. Сподіваюсь, що вона нестиме не тільки пам'ять про загиблих захисників, але й виховний елемент і для підростаючого покоління, і для дорослих людей, – наголосила Леся Орляк.