Мешканці Тернопільщини незабаром святкуватимуть Горіховий Спас

Опубліковано в Життя краю 09.08.2019

Горіховий Спас (Третій Спас), який ще називають Хлібним Спасом, мешканці Тернопільщини святкуватимуть 29 серпня. Ми розповімо детальніше, які традиції та прикмети пов'язані з цим святом.

Третій Спас по праву називали Горіховим Спасом, бо у цей час достигали лісові горіхи, і можна було їх заготовляти та освячувати в церкві.  За народними спостереженнями, в один і той же рік не могло бути врожаю і на горіхи, і на хліб. А тому урожай горіхів обіцяв хороший врожай хліба на наступний рік.

Як розповів завідувач сектору новітньої історії Тернопільського краєзнавчого музею Володимир Пукач, на Третій Спас у багатьох місцях були приурочені обряди, пов'язані з останнім хлібним снопом.

Із цим святом пов’язана цікава легенда. Коли захворів на проказу володар міста Едеса (територія сучасної Греції), він попросив Ісуса Христа прийти і зцілити його. Син Божий через певні обставини не міг дістатися до володаря. Дізнавшись про вміння Ісуса зціляти, послав він свого художника, щоб той написав портрет Спасителя, щоб образ його вилікував царя. Картина не вдавалася митцю – фарби розповзалися. Тоді Ісус узяв рушник, доторкнувся ним до свого обличчя і на тканині залишився нерукотворний образ Христа, який невдовзі передали правителю. Саме з цим образом пов’язане і свято Спаса, — поділився Володимир Пукач.

Варто зазначити, що Горіховий Спас – також традиційний час ярмарків: відправлятися туди просто подивитися не можна було. Обов'язково слід було що-небудь купити, щоб на майбутній рік не відчувати нестачі в грошах. Особливо цінним вважалося принести з "горіхової" ярмарки полотно. Одяг для дитини, зшитий з нього обіцяв малюкові здоров'я і благополуччя його сім'ї.

На Горіховий Спас ще освячують джерела, а ще ходять в баню і паряться там з горіховими віниками. Вважається, що сила води і горіха зробить тіло міцним і захистить від недоброго ока.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.