Чи знали тернополяни, що рослини – це повільні тварини?

Опубліковано в Життя краю 08.08.2019

Що ми знаємо про біль? Про біль у людей і ссавців - багато. А ось про почуття дискомфорту в інших форм життя - мало. Мабуть, небагато мешканців Тернопільщини знає, що окрім тварин, відчувати та почувати можуть і рослини.

Американські вчені з'ясували, що рослини реагують на подразники подібно тваринам і людям, і теж вміють відчувати біль. Для того, щоб наочно продемонструвати клітинний процес, вчені використовували зелений флуоресцентний білок, отриманий від медузи Aequorea victoria. Так, в лабораторії виростили спеціальну рослину з мутацією. Коли листя рослини пошкоджували, під променями ультрафіолету на них було видно зеленувате світіння.

З цього стало відомо, що під час механічних пошкоджень, сигнал про це поширюється по «організму» дуже швидко, а глутамат виділяється за якісь секунди. Це дуже схоже на процеси, що відбуваються в організмі людини: в момент небезпеки серце б'ється швидше через надходження додаткового кальцію, який викликає посилене скорочення м'язів.

Про інші цікавинки, пов’язані зі здатністю рослин позитивно та негативно сприймати навколишній світ, розповіла старша наукова співробітниця відділу природи Тернопільського краєзнавчого музею Людмила Бочарова.

—  Колись наші прародичі знали про доброчинний вплив рослин на людину. Про це довідувалися на основі спостереження, контактування з природою. Тільки теперечки, у часи нанотехнологій вчені довели, як рослини діють на людей. Науковці обґрунтували, що рослини – це повільні тварини. Наприклад, чутливість кінчика волоска гороху більший, ніж у пальцях людини. А на качані кукурудзи знайшли клітини, які наявні в очах людини. То хто тепер скаже, що рослини не бачать. Рослини можуть відчувати біль, вміють спілкуватися. Навіть проводили цікаві експерименти. Одній рослині порізали листочки, посадили її у посудинку з іншими рослинками і дослідили, що вона почала видавати SOS-сигнали. Через 5 хвилин здорові рослини почали видавати ті ж сигнали по допомогу, — розповіла старша співробітниця.

Цікаво підмітити, що, незважаючи на те, що у представників світу рослин немає мозку, багато вчених майже впевнені, що вони мають своєрідну свідомість, до того ж - колективну. Зв'язок зі «своїми» відбувається як по повітрю (через аромати), так і під землею - за допомогою коренів. Так, в одному експерименті в стовбур дерева ввели радіоактивний ізотоп водню і вже через кілька днів помістили його під землею в діаметрі 30 метрів - дерево передало його деревам через коріння.

За допомогою коренів вони здатні передавати і поживні речовини, особливо молодим і слабким саджанцям. Ще рослини можуть оцінити навколишнє середовище і, якщо вона несприятлива, змінювати траєкторію коренів в більш сприятливу сторону. З цього можна зробити висновок, що у рослин є не тільки розум, але і емпатія...

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.