Унікальні монети з нагоди 75-х роковин депортації українців з Лемківщини вручали на Тернопільщині

Опубліковано в Життя краю 05.08.2019

Ювілейні монети виготовили з нагоди відзначення 75-х роковин депортації українців з Лемківщини, а автором логотипу «75 депортації» є голова Фундації дослідження Лемківщини в США, член Президії СФУЛО Андрій Хомик.

Попередньо у серпні 2018 року пан Андрій подав якісні фотографії логотипу монети з відповідним листом до ЛОДА для надання Національному банку (виготовлення монет) та для Укрпошти (друк конвертів та марок).

Якщо маєте можливість дістати цю річ, то діставайте скоріше, бо скоро воно стане нумізматичною різкістю. Їх випущено в дуже незначній кількості. На задній стороні є гравірування – 75 років від депортації, усі землі Закерзоння. На передній стороні медалі – темний похилений хрест. Це наші залишені цвинтарі, поруйновані церкви. Забуті села, де навіть хати пішли під землю. Це сум і біль нашої втраченої Лемківщини. Він обплетений колючим дротом. Важливо, щоби всі пам’ятали! Ніколи виселення лемків не проходили добровільно. Нехай що вам кажуть, та жоден лемок добровільно не покине своєї хати. І на фоні цього похиленого хреста зображено білого журавля. Це серце сотень тисяч виселених з рідної землі лемків, котрі линули, летіли, тужили за рідною землею. Та майже ніхто не повернувся!  — наголосив Андрій Хомик.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.