Різнобарвні ловці снів мешканки Тернопільщини відганяють погані сновидіння

Опубліковано в Життя краю 25.06.2019

З кольорових пір’їнок, намистинок, тканини і, мабуть, позитивних думок мешканка Шумська на Тернопільщині Віта Онофрійчук виготовляє ловці снів – амулети, основне завдання яких – оберігати людей уві сні від злих духів.

За переказами, ловець затримує погані сновидіння і пропускає лише дуже хороші сни. Цей талісман є доволі популярним не тільки у давніх переказах. Він стає «героєм» відео, книг і серіалів, його зображення використовують в якості принтів на одязі, в ескізах татуювань. Якщо заглянути в сонник, знайдете статтю про ловці снів, а Інтернет заповнений безліччю фото з самими різними саморобними ловцями.

Як розповіла Віта Онофрійчук, окрім магічних властивостей, амулет також може стати і чудовою прикрасою для спальні. Дівчина вже більше року займається створенням виробів, які уміють «ловити» сни.

Ловці снів, які мають давнє індіанське походження, не надто відомі серед українців. Однак ті, хто знає про амулети, розуміє, наскільки ці вироби вишукано та неординарно виглядають.  Щоби виготовити ловця, попередньо збираю лозу, чищу, скручую у формі кола, потім фарбую чи обмотую нитками. Павутинку за допомогою нитки й голок також нашиваю самостійно. Хвостики прикрашую намистинками та пір’ям. Щоб намистинки не зісковзували, на кінці зав’язую великі вузлики. Отвір посередині павутини слугує для того, щоби туди входили хороші сни. Під час праці використовую тільки натуральні намистинки, пір’я, нитки з натуральних матеріалів,розповіла умілиця.

Чи знали тернополяни, що існує багато легенд як виникли ловці снів. Найпоширеніша свідчить, що одного разу вождь великого племені відправився підкорювати гору, і на вершині її у нього було бачення.  Він спілкувався з гігантським павуком, який відкривав йому таємниці світобудови. Одночасно з розповіддю павук плів павутину всередині кола, яке символізувало циклічне людське життя, що завжди йде до початку.

В кінці своєї розповіді членистонога істота вручила сплетений сувенір вождю, сказавши, що це подарує йому здоровий сон, спокій, рівновагу і радість. Коли чоловік повернувся в плем’я і розповів про бачення, всі його одноплемінники почали в’язати схожі талісмани.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3796.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.