Тернопільська область - єдина в Україні впроваджує важливий проект

Опубліковано в Життя краю 24.05.2019

Бути вільною людиною, українцем, активним громадянином, любити, мислити, бути господарем, лідером, відкритим суспільством, успішною державою, учасником демократичної спільноти народів - ці 10 принципів містить Хартія вільної людини, автором якої є Мирослав Маринович.

І освітяни Тернопільщини першими в Україні почали впроваджувати духовні та моральні цінності Хартії в навчальних закладах, щоб формувати особистості, які змінять країну на краще. Так, в області вже встигли провести понад 40 тренінгів, які відвідали понад 1200 вчителів всіх шкіл Тернопільщини.

Українська Хартія вільної людини - це керівництво до того, як державу потрібно будувати з самого себе, а не так, як люди вимагають сьогодні: нехай керівництво держави зміниться, а ми будемо такими самими. Давайте не будемо чекати , коли всі "на верхах" стануть патріотами. Давайте будемо самі показувати приклад, як треба змінювати країну, - каже Володимир Мисик , заступник директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат історичних наук, співкоординатор реалізації обласної програми впровадження УХВЛ в Тернопільській області.

Про те, як вивчають систему цінностей Української Хартії вільної людини в школі, розповів директор Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка Анатолій Крижанівський. Там розробили цілу систему для впровадження викладачами принципів Хартії вільної людини.

- Прийшов час творити громадянське суспільство. Але це непросто зробити. До цього процесу повинні долучитися всі і найперше - сім'я. Вона має бути поводирем, щоб сформувати ту особистість про, яку ми на практиці так любимо говорити. Але, на жаль зараз батьки, як і у радянські часи, вважають, що основним вчителем і далі залишається школа.  Тому для нас важливо, щоб кожен з нас змінювався, в тому числі і педагог. По іншому ми не можемо змінити країну, бо моральні цінності зараз падають, і треба не здаватись, працювати.  Можна кричати скільки завгодно "Слава Україні!", але від цього країні не стане краще. Можна вдягати вишиванку по самі п'яти, але це ще не означає, що ти патріот, - наголошує Анатолій Крижанівський.

Про впровадження Хартії вільної людини розповіла і вчитель української мови і літератури, голова методоб'єднання класних керівників ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Озерна Зборівського р-ну. Вона розповіла, що їхня школа - духовного спрямування, і впроваджує програму Хартії з вересня минулого року. За цей час було організувано виставку ікон, фото-виставку на кожну з 10 тематик Хартії, провели акції присвячені Т.Г. Шевченку, Володимиру Івасюку, Дню соборності України і низку інших заходів.

- Діти - це наша старість, якщо так можна сказати, це - наше майбутнє. І якщо правильно виховувати наших дітей, то і старість наша, і майбутнє цілої держави буде правильним майбутнім, - зазначила Надія Вовк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.