Тернополяни вшанували пам'ять жертв політичних репресій (фото)

Опубліковано в Життя краю 20.05.2019

Згадали про загиблих патріотів, а також молилися за ветеранів і сьогоднішніх військових тернополяни. Мітингом-реквієм у місті відзначили День пам’яті і скорботи про жертв, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.

Захід традиційно відбувся біля пам`ятної стели жертвам політичних репресій та Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів. Він розміщений у колишньому слідчому ізоляторі КДБ, де побувало щонайменше 50 тис. тернополян, розповів репресований, старший науковий співробітник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів Ігор Олещук.

- У цій будівлі, після тортур і допитів було вивезено у сталінські табори тисячі наших земляків. Ще не одна тисяча булирозстріляні, - розповів Ігор Олещук.

До присутніх звернулися очільники містата області.

- Система хотіла забрати у нас право бути українцям, система хотіла, щоб ми втратили свою самоідентичність, і сьогодні ми задаємо собі питання: що відбувається насправді і нашій державі іна сході України. Сьогодні відбувається те саме, що й тоді. Тільки тоді окупант був під червоними прапорами, а сьогодні - під триколорами. Тоді окупант був Сталіним, а тепер - Путнім,Тоді окупант ставив перед собою завдання знищення фізичне, а тепер - фізичне, моральне і інтелектуальне знищення нашої держави через формат так званої гібридної війни. Останні п’ять років – це не просто роки опору окупантській навалі на українські Крим та Донбас, це етап новітньої боротьби за збереження нашої держави Україна. І сьогодні маємо дякувати нашим ветеранам, воїнам та захисникам за цю можливість. Водночас, вшановуємо пам'ять усіх загиблих та схиляємо голови перед їх сміливістю, – сказав голова Тернопільської облдержадміністрації  Степан Барна.

- Не зважаючи на страшні муки, страшні тортури, на величезні втрати, українці вистояли і здобули омріяну поколіннями свою незалежну українську державу. І сьогодні унас немає іншого вибору, як зберегти незалежність, свободу, своє право на європейський демократичний вибір. Ми повинні розуміти, що найкращою даниною пам’яті всім тим, хто загинувбуде мир після перемони , відбудова і створення могутньої економічно розвиненої держави . Ми молимося за мільйони тих, хто загинув і віддав своє здоров’я, борючись з людиноненависницьким комуністичним режимом, вшановуємо пам'ять тих, хто не побоявся піднятися на боротьбу проти тоталітаризму, хто вірив і знав, що постане незалежна Україна, - сказав міський голова Тернополя Сергій Надал.

Відзначимо, як свідчать архівні матеріали, у 1939-1941 роках в Західній Україні сталінський режим розстріляв і замучив понад 60 тис осіб. Ще близько 1 млн. людей було засуджено на тривалі терміни покарання та відправлено у Сибір.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

5.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.