Версія для друку

Перед виборами мешканцям Тернопілля варто подбати за дійсність своїх документів

Опубліковано в Життя краю 06.03.2019

31 березня в Україні пройдуть чергові президентські вибори, під час яких мешканці Тернопілля зможуть здійснити волевиявлення. Які права під час виборів мають громадяни та чому під час виборів потрібно подбати про дійсність документів, пояснив у Тернополі керівник УДМС України в Тернопільській області Ярослав Давибіда.

Виборець – це громадянин України, який станом на день голосування досяг 18-річного віку, не визнаний судом недієздатним, який має право голосу у відповідних виборах та включений до списку виборців на виборчій дільниці за зареєстрованим місцем проживання. Зауважте, що включення до списків є підставою для реалізації виборцем свого права голосу.

Для початку варто перевірити, чи є Ви у Державному реєстрі виборців у «Кабінеті виборця». Щоб не допустити жодних порушень, кожен має чітко знати всі свої права у день виборів.

— Кожен громадянин України, який хоче взяти участь у виборах, повинен подбати за дійсність своїх паспортних документів. Відповідно до Постанови № 268, де чітко прописано зміни та роз’яснення, які розвінчують ті поширені серед населення дані, що власники ID-карт не зможуть здійснити волевиявлення. Насправді громадяни зможуть однаково віддати свій голос і маючи паперовий документ, і володіючи паспортом нового зразка. Від виборців ніхто не має права вимагати й довідки про реєстрацію місця проживання. Окрім цього, у постанові зазначено, що особи, які вчасно не здійснили вклейку фотографії у паспортну книжечку, не матимуть обмежень при голосуванні. Якщо з вам не захочуть видати бюлетень, бо ви не оновили фотокартку по досягненню 25 чи 45-річного віку, це буде порушенням, — розповів Ярослав Давибіда.

Виборцям варто зауважити, що члени дільничної виборчої комісії не мають повноважень перевіряти, чи дійсний наданий виборцем паспорт, сперечатися з приводу відсутності фотокартки відповідного віку тощо. Це належить до повноважень Державної міграційної служби і не стосується дня голосування.

На виборчій дільниці на видачі бюлетенів члени ДВК працюють попарно. Один член комісії надає виборцю список виборців для підпису, а другий член комісії вписує своє прізвище і розписується у визначеному місці на контрольних талонах виборчих бюлетенів та проставляє на цих талонах у позначеному місці номер, за яким виборця внесено до списку виборців.

Виборець розписується в списку виборців за отримання ним виборчих бюлетенів, а також розписується у визначеному місці на контрольному талоні кожного бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від кожного з бюлетенів, які видаються виборцю, контрольний талон, та видає їх виборцю для голосування.