Версія для друку

Що захистить від вірусів, проти яких немає ліків, розповіли мешканцям Тернопілля

Опубліковано в Життя краю 12.02.2019

Жителям Тернопільщини варто знати, що охоплення вакцинацією на рівні 95 % населення країни дозволяє забезпечити повноцінний захист людей від спалахів та епідемій інфекційних хвороб, які можна запобігти щепленнями.

Такий спосіб захисту називається колективний імунітет, розповів під час прес-конференції заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

Чому Україна, зокрема Тернопільщина виявилася нестійкою до вірусу кору? Причина полягає у стані колективного імунітету – сукупності індивідуальних імунітетів усього населення, яке проживає на певній території. У зв’язку з високою контагіозністю, яка характерна для кору, рівень колективного імунітету повинен складати 98%. Це сприятиме захисту від захворювання. В більшості – це поствакцинальний імунітет. Вперше вакцинація на території Тернопільщини почалася у 1968 році. Тоді за 1-2 роки були подолані проблеми, які були пов’язані з доволі високою смертністю через ускладнення - пневномія, енцефаліт та ін. Після вирішення проблем із захворюваністю на фоні благополуччя у багатьох людей виникло питання: «Для чого щепитися, якщо ситуація з кором благополучна?» Цю тенденцію підхопили інші «нефахівці». Якщо пам’ятаєте, яка потім розгорнулася потужна антивакцинальна кампанія в Україні, коли сумніву почали піддавати як щеплення загалом, так і окремі вакцини, — наголосив Володимир Паничев.

Спікер додав, що при зниженні популяційного імунітету рівень захворюваності інфекціями, проти яких проводиться вакцинація, зростає. 

ВООЗ застерігає, що якщо рівень охоплення населення країни щепленнями падає на кілька % - це створює сприятливі умови для поширення інфекційних хвороб. Що нижчий колективний імунітет , то вище шанс виникнення спалахів та епідемій.