Версія для друку

Тернопільщина повністю забезпечена вакцинами від кору

Опубліковано в Життя краю 11.02.2019

Попри стрімке зростання кількості хворих на кір як серед дітей так і серед дорослих, мешканців Тернопілля закликають щепитися. Медики області нагадують, що кір – це дуже небезпечне і заразне захворювання, ліків від кору не існує. Зупинити спалах може тільки вакцинація.

Як розповів під час прес-конференції заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев, мешканцям краю зараз не варто боятися, що вакцин не вистачить.

Важливо, що сьогодні на Тернопільщині більш аніж достатньо вакцин – більше 307 000 доз. Їх вистачить не тільки для того, аби вакцинувати всіх дітей згідно календаря щеплень, але й щоб могли пощепитися люди, які захочуть пройти профілактику та пересвідчитися щодо стану свого імунітету. Сьогодні ми маємо в наявності вакцини американського виробництва, яку придбав ЮНІСЕВ. Вона складається із двох доз. Також було придбано і вакцину бельгійського виробника. Ця вакцина є комплексною – забезпечує щеплення від кору, краснухи та паротиту. Виробники також вказують, що якщо людина раз перехворіла однією з інфекцій, вона все ж може щепитися,поділився Володимир Паничев.

Пан Володимир наголосив, що згідно з календаря щеплень, підлягають вакцинації діти віком 1 рік та 6 років. Спікер додав, що згідно ВООЗ, якщо є необхідність, то при необхідності щепитися діткам можна й раніше, наприклад у 9 місяців.

Варто зазначити, що вакцини від 10 небезпечних хвороб – гепатиту B, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, коклюшу, правця, гемофільної інфекції, кору, краснухи та епідемічного паротиту закуповує держава, тож мешканцям Тернопілля можна робити щеплення у поліклініці свого міста.