Версія для друку

Умілець з Тернопілля з учнями перетворює дерево в різноманітну красу (фото)

Опубліковано в Життя краю 06.02.2019

Вже понад 35 років за фахом вчитель трудового навчання Антон Мальський в Гусятині на Тернопільщині навчає дітей створювати своїми руками оригінальні вироби з дерева, а ходити на заняття до чоловіка – саме задоволення.

Майстер працює керівником технічних гуртків Гусятинського центру дитячої та юнацької творчості, а позайматися до умільця приходять як маленькі, так і юні мешканці району.

—  Під час занять учні вчаться створювати власноруч кухонні дошки, шкатулки, парусники, підставки під вазони чи горщики та деякі інші витвори з дерева. Окремі готові дерев’яні вироби – горщики, дощечки, шкатулки, –  ми оздоблюємо у техніці «декупаж». Суть техніки полягає у вирізуванні візерунків із різних матеріалів (в нашому випадку це серветки) та наклеюванні їх на поверхню, що декорується.

Також робили з дітками і гіпсові картини. Я виготовив форми із силікону, в який заливаємо гіпс і виймаємо готовий відбиток.  Звичайно, спершу виріб ще мокрий, та коли висохне – твердіє, набуває білого кольору. Залишається покрити роботу морилкою для дерева, полакувати. Наші картини схожі на дерев’яні та виглядають доволі привабливо, —  розповів умілець.

Пан Антон зазначив, що вироби вихованців гуртків беруть участь як в обласних, так і всеукраїнських виставках, конкурсах, а роботи оцінюють на високому рівні. Тож з кожним роком центр творчості поповнюється новими грамотами.