Версія для друку

Цьогоріч багатоповерхівки на Тернопільщині перевірятимуть на справність

Опубліковано в Життя краю 01.02.2019

Забезпечення умов для самостійної евакуації мешканців Тернопільщини з багатоповерхівок в основному залежить від протипожежного стану будівель. Саме тому аби виявити недоліки в забезпеченні пожежної безпеки висотних споруд, цьогоріч до листопада перевірятимуть будинки.

У висотках при виникненні пожежі повинні спрацювати датчики пожежної сигналізації та видати сигнал на запуск протипожежних систем димовидалення й підпору повітря. На поверсі має відкритись люк димовидалення. Сигнал про роботу системи протипожежної автоматики будинку має надійти до диспетчера пожежної охорони та забезпечити оперативний виїзд пожежних підрозділів.

Окрім цього, приміщення окремих поверхів будинків мають бути забезпечені відповідними об’ємно-планувальними рішеннями балконів (лоджій), що дозволяють провести самостійну евакуацію людей шляхом переходу з балкону палаючого приміщення на балкон сусіднього.

Тільки, як розповів під час брифінгу начальник Управління ДСНС України у Тернопільській області Віктор Маслей, на практиці доводиться переконуватися, що система протипожежної безпеки окремих будинків потребує вдосконалення.

У бaгaтоповерхових будинкaх aвтодрaбини дістaють лише до дев’ятого поверху. Сaме тому до нaйвищих поверхів непросто дістaтися, щоби провести рятувaльну оперaцію. Нa жaль, ця проблемa стосується не тільки нaшої, aле й інших облaстей у держaві. Сaме тому цього року з лютого по листопaд буде проведено перевірку в будинкaх підвищеної поверховості нa нaявність систем пожежогaсіння. Кожнa будівля повиннa бути оснaщеною системою димовидaлення, сигнaлізaцією, сходовими тa бaлконними кліткaми. Зняття aвтомaтичних пристроїв зaкриття дверей ліфтових холів і сходових кліток призводить до мaрного нaгнітaння повітря тa розповсюдження диму по об’єму будинку, — нaголосив Віктор Мaслей.

Рятувальники Тернопілля закликають мешканців краю подбати про безпеку у своєму багатоповерховому будинку та не переобладнувати деякі елементи будівлі, аби в разі пожежі не потрапити у вогняну пастку.