Версія для друку

Мешканка Тернопільщини знає секрет, як перетворити звичайну банку в шедевр декору

Опубліковано в Життя краю 03.01.2019

Можна своїми руками досягнути того, щоби мати на Водохреща неповторну посудинку для води, вважає умілиця з села Кобиловолоки на Тереболянщині Ірина Лукава, яка власноруч задекорувала десятки баночок.

Почала оформлювати посудинки дівчина випадково. Якось захотіла замовити декоративну банку через мережу в декого із майстрів, проте не могла знайти для себе такий декор, який би їй сподобався.

Потім умілиці порадили самій спробувати задекорувати слоїк підручними матеріалами. Дівчина спробувала і була задоволена результатом. Оформила ще декілька посудинок і вже не могла зупинитися.

—  Коли мама запропонувала спробувати самій прикрасити баночки, у мене в той час не було гарного декору. Аби якось вийти з ситуації, я познімала з ялинки шишечки, бусинки, аби задекорувати банку. Коли мою роботу побачили інші люди на Водохреща, всім дуже сподобалося моє творіння. Навіть казали, що моя посудина – найкрасивіша. Згодом я зробила ще декілька баночок для друзів, знайомих, а потім почала й іншим людям продавати свої вироби. З кожною банкою тільки удосконалювала майстерність декорування. Саме тому зараз перша банка, яку оформила, вже не здається такою гарною. Розумію, що тепер можу набагато краще передавати красу на банки, аніж тоді, —  розповіла пані Ірина.

Дівчина зазначила, що на прикрашання банок витрачає до двох годин. Для оформлення використовує різноманітний декор: господарська нитка, стрічечки, шишки, ягідки, намистинки, гарні листочки, гілочки та іншу природню красу. А витвори дівчини знаходять поціновувачів серед багатьох мешканців Тернопілля, особливо перед Водохрещею.