Версія для друку

Сльота, ожеледиця – поради мешканцям Тернопілля, як не впасти взимку

Опубліковано в Життя краю 18.12.2018

Дощ у мороз, різке похолодання після відлиги, мокрий сніг – не дивина на вулицях Тернопільщини. Саме тому правила поведінки на вулицях у мокру та слизьку погоду потрібно знати всім, адже іноді навіть маленька хитрість допоможе уберегти тіло від падіння.

Ожеледиця, сніг, мороз – фактори, що характеризують зиму та додають їй не надто хороших ознак – падіння, забої і травми. Лікарі радять готуватися до неприємностей та навчатися правильно падати.

Як поділився тернопільський ортопед-травматолог Вадим Кравчук, з настанням зими значно побільшало людей, які звертаються по допомогу як до травмпункту, так і задля отримання планової допомоги.

Аби часом з вами не трапилося неприємностей на дорозі, не забувайте про деякі правила безпечного пересування. Головне під час ожеледиці - вибір правильного взуття. Тому, надягайте взуття на низькій підошві, з хорошим протектором. Каблуки на ньому не мають бути довшими за довжину сірникової коробки. Вважаю, що замість каблуків краще вибирати взуття на шипованій підошві чи з щільної гуми та каучуку з різьбленим малюнком, що дозволяє гальмувати в разі ковзання. Також безпечним буде взуття зі спеціальними прогумованими насадками на підошві, як правильно, спортивне. Ходіть неквапом, ноги злегка розслабте у колінах, ступайте на всю підошву. Руки мають бути вільні. Пам’ятайте, що поспіх посилює небезпеку під час ожеледиці. Не тримайте руки в кишенях: це збільшує можливість не тільки падіння, а й тяжких травм, особливо переломів. Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та ожеледиці. Пам’ятайте, що через ожеледицю значно збільшується відстань гальмівного шляху, — розповів ортопед-травматолог.

Лікар порадив, що якщо мешканцям краю вже не уникнути падіння, то потрібно падати із мінімальною шкодою для свого здоров’я. Одразу варто присісти, щоб знизити висоту. У момент падіння потрібно зібратися, напружити м’язи, а торкнувшись землі, обов’язково перекотитися — удар, спрямований на вас, зменшиться.