Версія для друку

Приклад мужності та надможливостей – матусь з Тернопілля зняли в незвичайних сюжетах

Опубліковано в Життя краю 04.12.2018

У Тернополі представили відеосюжет, героїнями якого стали три вродливі, активні, позитивні жінки, які виховують дітей з інвалідністю.

Зйомки матусь відбулися в рамках проекту «Люди з НАДможливостями», який реалізовували близько трьох місяців. Взяти участь у ньому погодилися три жінки, тому й було створено три 4-хвилинні сюжети.

Як розповіла ініціаторка проекту «Люди з НАДможливостями» Ольга Гордієнко, зйомки відбувалися в різних люкаціях – у ГО «Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо», на вулиці, місцях для прогулянок.

Вважаю, що короткі відео, створені в рамках програми, повинні насамперед мотивувати не зупинятися перед труднощами тих громадян, які мають людей з інвалідністю. Наші учасниці проекту доносять до інших, що не варто залишатися наодинці. Потрібно показувати себе світу, шукати людей з подібними проблемами, об’єднуватися, щоби ставати сильнішими. Люди не отримують допомогу, підтримку переважно тому, що самотні. Наші матусі, які взяли участь у проекті, – справді сильні жінки. Вони можуть говорити про свій біль, тривоги, радощі. Вважаю, що це відео повинно мотивувати й татусів ставати сильнішими. Саме тих татусів, які бояться розкритися, переживають, не хочуть повідомляти про свої проблеми. Також зауважу, що людям з інвалідністю не завжди потрібне від вас якесь виняткове ставлення, увага, — поділилася пані Ольга.

Ініціаторка додала, що хотіла, аби й чоловіки долучилися до проекту та розповіли про свій досвід, здатність переборювати труднощі.

Одна із героїнь відео сюжету – Надія Мельник та її 13-річна донечка Ірина. Як розповіла мати, дівчинка робить її особливою та спонукає по-іншому дивитися на світ.

В моєї дитини – типовий аутизм. Цей діагноз дівчинці офіційно поставили, коли їй виповнилося сім років. До того були інші версії, які в дитини негаразди зі здоров’ям. Зараз про аутизм можна отримати чимало інформації, зокрема з мережі Інтернет, тому я розумію, як бути, виховувати доню. Дівчинка ходить до спецшколи, вже навчається у шостому класі. Іринка – моя модель. В неї чимало хобі: любить музику, ґаджети, косметику. Подобається також мандрувати, тому влітку ми частенько вирушаємо до цікавих місць, — розповіла Надія Мельник.

Жінка зазначила, що не варто зациклюватися на проблемах, а переступати через них та рухатися далі.