У Тернополі встановили меморіальну таблицю на честь української поетеси (фото)

Опубліковано в Життя краю 28.10.2018

У Файному місті 28 жовтня на фасаді будинку за адресою вул. Князя Острозького, 18, урочисто відкрили меморіальну таблицю поетесі Людмилі Кірик-Радомській.

У святковому заході взяли участь представники місцевої влади, а також тернопільські митці, літератори, близькі, знайомі славної поетеси та пересічні містяни. Учасники урочистості увінчали нову дошку квітами та висловили біля меморіалу немало теплих слів стосовно шанованих українських літераторів.

Я також народився над Південним Бугом, як і славетна поетеса. А рідне село шанованої літераторки – Вовча Гора на Хмельниччині – саме те місце, яке оспівав в одній із своїх пісень український письменник Леонід Глібов, — Звернувся до присутніх український письменник Михайло Цимбалюк, додавши. — Жовтень для хмельницьких літераторів розпочався поїздкою на Харківщину, де у день народження відомого письменника Костянтина Гордієнка ми відвідали місце його спочинку. Пам’ятайте, що наше славне Поділля радо відкриває свої простори і для вас – тернополян.

Важливо, що на відкритті меморіальні таблиці люди, які близько знали Людмилу Кірик-Радомську, вшанували пам'ять поетеси теплими згадками деяких уривків із життя жінки. А на завершення заходу маленькі тернопільські таланти співали присутнім патріотичні пісні.

Довідкa: Укрaїнськa лікaркa, поеткa Людмилa Кірик-Рaдомськa нaродилaся 12 червня 1948 року нa Хмельниччині. Після нaвчaння у Тернопільському медінституті прaцювaлa в медичних зaклaдaх Тернополя. Вірші писaлa ще в шкільні і студентські роки, aле серйозно зaйнялaсь поезією, як зaхворілa. Булa членом облaсного літерaтурного об'єднaння «Сонячні клaрнети» при облaсній оргaнізaції НСПУ, друкувaлaся в облaсних гaзетaх «Ровесник» «Вільне життя» «Русaлкa Дністровa», «Селянськa доля», «Свободa», журнaлaх «Тернопіль», і «Рaдянськa жінкa». Нa її стaновлення як поетеси мaв великий вплив Борис Демків.

Зa період з 1991 по 2001 рік вийшли з друку 6 книжок літерaторки. Поезії поетеси поклaдені нa музику тернопільським гуртом «Світозaри» («Мaминa криниця», «Скрипкa», «Вишивaнкa»), композитором Aнaтолієм Горчинським («Молодість»). Під чaс роботи в 1975 році вaжко зaхворілa і в 1980 році вийшлa нa пенсію по інвaлідності. Десять років булa прикутa до ліжкa. Поховaнa в Тернополі нa Микулинецькому цвинтaрі.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

VuwU5xVlQYg.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.