Невакцинованих тернопільських дітлахів може спіткати вірус, який навіть призводить до смерті

Опубліковано в Життя краю 21.10.2018

Поліомієліт –  це  дуже заразне і часом смертельне захворювання, спричинене вірусом, що вражає нервову систему. Саме тому тернопільським батькам варто пам’ятати, що їхні діти повинні обов’язково мати щеплення від цього вірусу.

Щороку 24 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Його мета – привернути увагу світової спільноти до цього захворювання, загрозливих наслідків та необхідності профілактики, розповіла у Тернопільському прес-клубі лікарка-імунолог Наталія Галіяш.

Було досягнуто значного успіху з винищення дикого вірусу поліомієліту – який знаходиться у водах, землі, передається від хворої до здорової дитини з виділеннями, фекаліями. Дитина також може добре не помити руки, через що заразитися. Як правило, у хворих дітей спершу розвивається кишкова інфекція, а в 40% осіб виникають ускладнення вигляді в’ялих паралічів. Дитина не може рухати руками, ногами, а в подальшому це призводить до дефектів рук, ніг. Від вірусу поліомієліту немає ефективного лікування, а лише профілактика. Для цього варто проводити вакцинацію згідно з календарем профілактичних щеплень у 2, 4 та 6 місяців. Для перших 2 щеплень використовують інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ, в уколах). Препарат не містить «живих» вірусів, тому є цілком безпечною для всіх дітей. Вакцина допомагає виробити первинний імунітет. Третя вакцинація – оральна – це краплі, які капають у ротик дитині. Ревакцинація проводиться в 6 і 14 років, — повідомила пані Наталія.

Варто зазначити, що для України тема профілактики поліомієліту є актуальною, оскільки наша країна досі залишається в переліку 17 країн світу, де існує ризик спалаху вірусу через низький рівень охоплення щепленнями.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.03.2024 soroka
Класичний університет Тернополя відтепер співпрацює з Люблінською Політехнікою
У четвер, 21 березня 2024 року ректор Західноукраїнського національного університету Оксана Десятнюк підписала договір про…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3815.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.