Як найбільша громада на Тернопільщині розподілятиме бюджетні кошти?

Опубліковано в Новини 22.02.2018

Шумська громада вирішила питання справедливого розподілу бюджетних коштів.

Отримання нових повноважень та відповідних фінансових ресурсів ставить перед органами місцевого самоврядування ОТГ, депутатами відповідних рад нові завдання щодо планування та використання бюджетних надходжень. Окремі види доходів і видатків бюджету можуть перетворюватися у бюджетні стимули, якщо методи мобілізації, напрями і порядок використання бюджетних коштів будуть пов’язані із інтересами громади та економічними інтересами суб’єктів господарювання, - повідомляють в обласніій раді Тернополя.

Плануючи розвиток інфраструктури громади, дуже важливим і ключовим є виявлення реальних потреб жителів, бачення їх проблем, визначення пріоритетів у вирішенні тих чи інших проектів. Саме тому у Шумській об’єднаній територіальній громаді вирішили питання справедливого розподілу бюджетних коштів. Така практика потрібна ще й тому, що Шумська громада є найбільшою у Тернопільській області.

Ідея з розробки механізму розподілу коштів між населеними пунктами, що увійшли до складу об’єднаної громади, виникла у міського голови ще у 2016 році. Приблизно такий механізм діє у сусідній Польщі, так званий «бюджет солєцтв», який був презентований у Люблінському воєводстві в грудні 2017 року. Приймаючи міський бюджет 2018 року, враховуючи реалії планування в рамках українського законодавства, Шумська міська рада визначила, що крім власних бажань потрібна буде допомога фахівців. Наприкінці минулого року між громадою і юридичним факультетом Тернопільського національного економічного університету було складено договір про співпрацю. У рамках цього договору було залучено фахівців і студентів ТНЕУ до механізму розподілу бюджетних коштів. Науковці і працівники фінуправління міської ради створили Програму і Положення для його втілення на практиці.

У результаті затвердженою на сесії міської ради у лютому 2018 року Програмою передбачено, що  розподіл бюджетних коштів у Шумській територіальній громаді буде здійснено в залежності від площі території,  чисельності сільських жителів а також фактичних доходів села за відповідний період.  Бюджет, який розподіляється між селами, затверджується сесією Шумської міської ради. Найважливішим ефектом від цього механізму є те, що кожне село громади зацікавлене у збільшенні доходів в загальний бюджет громади, адже чим більше він дасть до «казни громади», тим більше отримає на розвиток – з цією метою у формулі передбачено коефіцієнт стимулювання.

Щодо механізму впровадження, то він надзвичайно простий: міська рада затверджує бюджет розподілу і подає розрахунок старостам, вони на місцях проводять громадські слухання, на яких визначають пріоритетність для раціонального використання бюджетних коштів, а в кінці року звітують про використання.

Щодо практичного позитиву від прийняття такого механізму, то вже при розробці вихідних даних до формули з’ясувалося, що в деяких селах, які завжди вважалися «багатими»,  коефіцієнти економічної спроможності і їх внесок до бюджету громади є не такими великими, як в деяких «бідних» сіл. Почалася справжня конкуренція між старостами, боротьба за збільшення доходів. Старости сільських рад і жителі тепер зацікавлені у розвитку села, збільшенні доходів, в обліку земель. Вони мають думати над тим, як залучати у село нових інвесторів або переконувати його вихідців, які працюють за межами, реєструвати свій бізнес і сплачувати податки у казну громади. 

Підвищення участі громадськості в місцевих бюджетних процесах та функціонуванні системи надання послуг також дає ряд переваг як для органів влади, так і для громадян.

Також бюджетна прозорість дає громадянам змогу відчути себе повноправними споживачами максимального рівня суспільних послуг в обмін на сплачені податки.

Розроблений механізм, враховуючи досвід впровадження Бюджету участі, який у 2017 році був запроваджений у громаді, буде коригуватися після завершення бюджетного 2018 року. Розроблені рейтинги дають можливість аналізувати динаміку розвитку дохідної частини сіл і впливати на цей процес. У наступному бюджетному році буде збільшено і сам Бюджет розвитку сіл, але вже зараз можна сказати, що співпраця з фахівцями, науковцями і Шумською громадою (виконавчим апаратом, старостами, бізнесом на території, громадськістю) буде розвиватися.

 

Довідково. Шумська громад утворена у 2015 році є найбільшою у Тернопільській області. Площа громади становить біля 499.5 км.кв, населення більше 21 297 чол. (з них сільського населення понад 15 тис.чол.).

Бюджет 2015 року до об’єднання разом з сільськими бюджетами – біля 6 млн.грн. Бюджет 2017 року склав біля 116,7 млн.грн, з них власних доходів – 39.4 млн.грн.

 До громади входить 36 населених пунктів, в тому числі: 1 місто Шумськ та 35 сіл.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

24.04.2024 soroka
Кличко зустрівся у Києві з мером Гамбурга і розповів про допомогу від німецького міста-побратима
Мер Києва Віталій Кличко зустрівся з мером Гамбурга Петером Ченчером і розповів про нову партію…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3811.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.