Версія для друку

У Тернополі влада “рубає у корені” демократію! – укропівка Юлія Мамчак

Опубліковано в Новини 26.10.2017
На черговій сесії Тернопільської міськради активістів шокувала заява про невизнання громадських слухань. 

 Громадським активістам та ініціативній групі мешканців багатоповерхівок на Сонячному масиві не вдалося добитися від депутатів рішення заборонити експлуатацію шкідливих торф’яних котелень у Тернополі.

На 19-й сесії тернопільської міськради було відхилено проект рішення розроблений активістами на основі громадських слухань щодо заборони експлуатації та потребу переоснащення торф’яних котелень у Тернополі.

Ще 24 вересня в Тернополі активісти провели громадські слухання щодо здійснення реконструкції котелень та використання альтернативного виду палива – торфу. До організації слухань долучилися і укропівці. «225 із 246 присутніх на зібранні тернополян проголосували «за» заборону реалізації проекту «Переоснащення газових котелень на альтернативні види палива (торф)».

На черговій сесії Тернопільської міськради, яка відбулася 24 жовтня, громадські слухання активістів не були визнані законними. При цьому депутати Тернопільської міськради проголосували не за той проект, який було розроблено на громадських слуханнях, а який подав міський голова Сергій Надал.

-  Громадські слухання 24 вересня у нас відбувалися цілком законно, до того ж після проведення зборів ми не отримали жодного судового оскарження щодо їхньої незаконності. Згідно з Регламентом ВР будь-яке депутатське рішення, зокрема щодо проектів рішень, мало бути оприлюднене протягом одного дня. Як бачимо, в нас будь-які показники демократії «рубають на корені». Навіть на сьогоднішній сесії Тернопільської міськради мені не хотіли надати слово, тож його довелося просто виборювати, - зазначила громадська активістка, укропівка Юлія Мамчак.

Громадська активістка нагадала, що звинувачення з боку Тернопільської міськради, що інформація щодо проведення 24 вересня ініціативних зборів була оприлюднено тільки у Фейсбуці, є не правдивою. Відомості про те, коли і де мають пройти ініціативні збори, оприлюднювалася також у газетах Тернополя «Рія плюс» та «Номер один».

Варто зазначити, що на 19-й сесії Тернопільської міськради при розгляді питання щодо експлуатації торф’яних котелень 31-м голосом депутатів було прийнято рішення: «Заборонити на території м. Тернополя експлуатацію котелень чи інших генеруючих потужностей на альтернативних видах твердого палива, які не отримали позитивні експертні висновки, дозволи, сертифікати та ліцензії щодо дотримання державних будівельних, екологічних, санітарних та природоохоронних норм, або інших вимог, передбачених чинним законодавством».