Тернополяни вшановували героїв ОУН та УПА покладанням квітів біля пам’ятника Ярослава Стецька

Опубліковано в Новини 01.07.2017
З нагоди 76-тої річниці Акту відновлення Української держави та 110-річчя від дня народження Головного командира УПА Романа Шухевича, сотні тернополян вшановували пам'ять героїв квітами та словами подяки.

30 червня тернополяни зібралися біля погруддя Ярослава Стецька, щоб згадати історичні події періоду проголошення Акту відновлення Української Держави і вшанувати пам'ять головних творців української історії періоду правління ОУН і УПА . У церемонії взяли участь святі отці Тернопільської єпархії УПЦ КП, представники Тернопільської ОДА, народний хор національно-патріотичної пісні «Заграва» та жителі Тернополя. Розпочалося вшанування героїв України із традиційного молебню.

-  Ми добре знаємо, що наші герої зробили все, що могли. Вони жили у свою епоху, і у свій час віддали все для рідного народу. Їм не було себе в чому звинувачувати, а ми не маємо права їх судити. Ми не зробили й десятої частини того, що зробили ці провідники для рідного народу. Тому сьогодні варто найперше спитатися самого себе: «Чи ти вболіваєш за волю України так, як вболівали ці діячі?» - наголосив священик Тернопільської єпархії УПЦ Київського Патріархату Сергій Стельмах.

Зі словами вшанування до тернополян звернулися також очільники Тернопільської ОДА.

-  Коли ми згадуємо період 1941 року та спроби української еліти на чолі з нашим земляком Ярославом Стецьком відновити державність – це свідчить про те, що всупереч диктаторському режиму, українці ніколи не були колаборантами. Вони завжди боролися проти всіх режимів, котрі заперечували Українську землю, мову та історію. Аналізуючи ті роки, ми пригадуємо багато помилок, і, можливо, чимало речей можна було би змінити, як би кожен з нас зберігав свою гідність та гідність нації, - звернувся до тернополян зі словами подяки та вшанування голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Перед присутніми жителями також виступив багатолітній політв'язень і ветеран визвольних змагань Ігор Олещук, заступник начальника департаменту економіки Тернопільської ОДА Іван Бабійчук,  радник патронатної служби апарату Тернопільської обласної державної адміністрації та керівник управління культури Тернопільської міської ради Олександр Смик.

- Кілька разів на рік ми приходимо до пам’ятника Ярослава Стецька не тільки, щоб згадати та вшанувати його пам'ять, а і щоб переконатися в одному – ідея націоналізму жива. Ми маємо сьогодні прапори, від яких не ховаються – червоно-чорний прапор бойових звитяг та жовто-блакитний прапор. А коли говоримо про національну ідею та незламність духу, згадуємо, що її несли великі люди, - долучився до слова вшанування Олександр Смик.

Славний тернопільський бард згадав також і про вандалів, які спаплюжили пам’ятний Ярославу Стецьку, відірвавши на погрудді постаменту чотири перші літери імені.

-  Всі пам’ятники, які починають руйнуватися, руйнуються із літер націоналістичного руху. От і у нас ці провокатори, фарисеї зірвали букви тихенько, крадькома. Розібравши одну сторону, вони залишили «лав Стецько». Ці порушники сказали нам те, що ми самі знаємо – тернополяни люблять Стецька, - наголосив пан Олександр і додав,  що над такими провокаторами варто не просто посміятися – їх треба пожаліти.

Завершилась церемонія вшанування пам’яті покладанням квітів та гімном України, який виконали жінки з народного хору «Заграва».

 

Анна Семенків

Прокоментувати:

СОЦІУМ

19.04.2024 soroka
Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його учасників проводили час…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3820.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.