Версія для друку

Незаконність будівництва шкідливої котельні на Київській таки визнали (документ)

Опубліковано в Новини 05.03.2017
Близько місяця громада масиву Сонячний бореться проти реконструкції котельні на Київській, 3с, яку планують перевести на «альтернативний» вид палива – торф. Станом на зараз мешканці прилеглих будинків добилися відповіді відділу Державного архітектурно-будівельного контролю щодо додержання містобудівного законодавства при реконструкції котельні.

– За результатами перевірки було виявлено факти недостовірних даних в декларації про початок виконання будівельних робіт від 03.08.2016. […] За вчинені правопорушення Комунальне підприємство теплових мереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Тернопільської міської ради притягнуто до адміністративної відповідальності згідно абз. 3 п. 4 ч. 3 ст. 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності», видано припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, які не відповідають вимогам законодавства, – йдеться у документі (додається).

Завдяки зверненню тернополян в Архбудконтроль, декларацію про початок виконання будівельних робіт скасували.

– Це добре, що контролюючі органи почали перевірку і щось там виявили, – розповідає про ситуацію представниця ініціативної групи, тернополянка Юлія Мамчак. – Ми попросили відділ архітектурно-будівельного контролю міської ради надати нам для ознайомлення акт перевірки та припис про штрафні санкції, щоб ми могли отримати більш вичерпну інформацію про те, на кого наклали штраф та на яку суму. Однак нам усно повідомили, що такої інформації нам не нададуть, посилаючись на те, що це внутрішня документація. Проте ми таки подали відповідне звернення і надіємося, що все ж таки вони передумають і дотримаються букви закону та дозволять громадськості реалізувати своє право на доступ до інформації, гарантований Конституцією.

Окрім того, тернополяни вимагають відповіді від очільника міського відділу Архбудконтролю Михайла Горішного про категорію складності об’єкта. Однак її досі немає.

– Досі ми не отримали від пана Горішного відповіді на наше звернення щодо визначення достовірності даних, вказаних у декларації щодо категорійності об’єкту, на якому проводиться реконструкція. Але ми не складаємо рук. Для перевірки достовірності даних, вказаних в декларації, ми також звернулися за роз’ясненнями до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, – зазначила пані Юлія.

– На ключові запитання вони відповіді так і не дали, – підтвердив голова обласного осередку партії «Українське об’єднання патріотів - УКРОП» Андрій Цибульський. – Ми ж зверталися, щоб вони надали інформацію про заниження класу ризику. У приватній розмові було сказано, що його і не дадуть.

Вчора, 3 березня, відбулося перше публічне засідання депутатської комісії з питань ЖКГ щодо вивчення ситуації із будівництвом котелень на альтернативних видах палива.

– Щодо роботи комісії, яка почала (спробувала почати) свою роботу, то враження – суцільний сумбур, – ділиться Юлія Мамчак. – Маю надію, що на другому засіданні, яке повинно відбутись наступного тижня, все ж буде сформовано та затверджено склад окремої комісії з незалежних експертів, спеціалістів, депутатів та активістів, як і було анонсовано на сесійному засіданні міської ради. І ця комісія почне продуктивну роботу з вивчення питань та підготовки рішень щодо законності, правильності та доцільності проведення реконструкцій котелень на тверде паливо для постачання його населенню.