Хто на Тернопільщині має право не платити "мінімалку"? 

Опубліковано в Новини 03.03.2017

Про новації законодавства щодо єдиного внеску та дотримання суб’єктами господарювання трудового законодавства йшлося нещодавно на прес-конференції в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області. У заході взяв участь в. о. заступника начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Володимир Білий, який основну увагу приділив новаціям єдиного соціального внеску, оплаті праці, особливостям оформлення трудових відносин, змінам для юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю. 

Зокрема, Володимир Білий звернув увагу присутніх на основних податкових змінах, що набрали чинності у 2017 році: єдиний соціальний внесок сплачують усі фізичні особи - підприємці та самозайняті особи незалежно від діяльності, обраної системи оподаткування та доходу. Під звільнення від сплати єдиного внеску підпадають фізичні особи-підприємці за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Це не стосується осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та працюючих пенсіонерів.

«Цьогоріч розмір мінімальної заробітної плати встановлено Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» у розмірі 3200 гривень. На сьогодні основне питання, що турбує працедавців, розмір оплати праці нижче мінімального. Відзначу, що мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі застосовується на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та у фізичних осіб, які використовують найману працю, при застосуванні погодинної оплати праці. Для договорів цивільно-правового характеру норма про необхідність платити не менше 3200,00 грн за місяць не застосовується, оскільки на такі договори не поширюються норми КЗпП і Закону про оплату праці. Неповний робочий день або неповний робочий тиждень може встановлюватись за угодою між працівником і роботодавцем та лише із врахуванням специфіки виконуваної роботи (графіку роботи). Оплата праці в цих випадках проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку», - розповів посадовець.

Працю фізичних осіб можна використовувати на підставі як трудових договорів, так і договорів цивільно-правового характеру. Найбільш поширеними серед останніх є договір на виконання робіт (договір підряду) та про надання послуг. Саме неправильна кваліфікація відносин може стати причиною неприємних наслідків. За результатами перекваліфікації договору цивільно-правового характеру виникає: 

- необхідність донарахувати єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб, а також застосувати штрафні санкції за їх неповну або несвоєчасну сплату; 

- притягнення посадових осіб «псевдозамовника» до адмінвідповідальності за порушення законодавства про працю (штраф від 510 до 1700 грн); 

- покладання на «псевдозамовника» обов’язку поновити фактичного працівника у своїх правах (йдеться про гарантії, передбачені трудовим законодавством, зокрема відпустки). 

Основну відмінність трудового договору та договору цивільно-правового характеру посадовець озвучив через порівняльну характеристику.

 

Відділ організації роботи

Головного управління ДФС у Тернопільській області 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.