У Тернополі презентували фільм про бійців 105-ї бригади територіальної оборони ЗСУ

Опубліковано в Новини 06.09.2023

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбувся допрем’єрний показ документального фільму «НА ДЕНЬ БЛИЖЧЕ ДО ПЕРЕМОГИ».

Він розповідає про героїв України з Тернопільщини - бійців 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, котрі пройшли горнило війни, знайшли побратимів, знають ціну самопожертви та перемоги, повідомляють на сторінці музеї.

Сюжет фільму розкриває шістнадцять історій з життя людей різних верств суспільства після 24 лютого 2022 року, котрі стали військовослужбовцями та військовослужбовицями, сміливо захищаючи територіальні межі України від російського агресора. Це про мужніх воїнів з передової і невтомних з тилу - волонтерів, це про велику неописану любов до України, це про біль у свідченнях рідних загиблих бійців, це про важку дорогу до Перемоги.

Фільм представив український журналіст, військовослужбовець, капітан територіальної оборони ЗСУ Юрій Кульпа, котрий розповів про цікаві моменти процесу створення документальної кінострічки, зйомки якої проходили на Харківщині й Тернопільщині, про головних героїв та творчу робочу групу, яка наразі ще доопрацьовує у Києві зібраний відеоматеріал. 

Сержант 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ Богдан Брич (голова ГО «Майдан», колишній сільський голова Гаїв Шевченківських Тернопільського району), котрий знімався у фільмі, ділився особистим досвідом військової підготовки, здобутим одразу на полі боїв.

Героїня фільму, волонтерка Любов Атласюк, що з перших днів повномасштабного вторгнення допомагає 105-й бригаді, розповіла про важливість обраної місії, яка потребує дуже відданих і вмотивованих людей.

Після перегляду фільму присутні ознайомилися з експозицією новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Тематичний екскурс провів заввідділом Володимир Пукач.

Навзаєм військовослужбовці подарували оригінальні речі для музею, привезені з війни:

- сувенір «Тризуб» з гільз від вистелених у ворога куль (виготовив військовий Назар Кіт, позивний «Князь» 83-го батальйону 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ);

- крило безпілотника, збитого в районі Куп’янська (трофейний експонат).

Такими символами  пам’яті гості збагатили дану музейну колекцію, що висвітлює російсько-українську війну.

Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський подякував і захисникам України, які воюють на передовій з перших днів вторгнення московитів - справжнім Героям, що бережуть наше життя, і співорганізаторам, і учасникам зворушливого патріотичного заходу.  Заодно керівник музею ділився з аудиторією напрацьованим музейним волонтерським досвідом.

Подаровані речі, які прийняла головний зберігач Ірина Ленчук, після наукового опису та обліку незабаром будуть представлені в експозиції.

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

MaPq8GwEnww.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.