На Тернопільщині вперше за майже 100 років зафіксували зникаючий вид рослин

Опубліковано в Новини 03.08.2023

Працівниками НПП “Дністровський каньйон” було виявлено в околиці селища Мельниця-Подільська, на стрімкій Дністровській стінці, серед наскельно-степової рослинності рідкісний вид – рутвицю смердючу (Thalictrum foetidum). 

Про це розповіли у національному парку.

Це реліктовий вид з диз’юнктивним ареалом внесений до Червоної книги України у статусі зникаючий. На сьогоднішній день відомі тільки кілька місць зростання виду у сусідніх областях – Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, а також у Миколаївській області.

– Одним із основних завдань працівників науково-дослідного відділу Парку є вивчення біорізноманіття Дністровського каньйону. Кожен наш експедиційний виїзд – це нові та цікаві знахідки. Але бувають експедиції, які приносять сенсаційний успіх, – кажуть у природному парку. – На пошуки цього виду нас спонукала праця В. Гаєвського (1931), де він вказує на знахідку Thalictrum foetidum у 1924 році видатним польським ботаніком та організатором природозаповідної справи – В. Шафером. Після цього даний вид більше не фіксувався. І ось майже через 100 років нам вдалося віднайти даний вид. 

Оскільки цей вид має статус зникаючого, то його місце зростання потребує особливої охорони. 

– Найбільшою загрозою для якого, як і для інших наскельно-степових видів Дністровських стінок, є заростання деревно-чагарниковою рослинністю, – додають у природному парку.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

4fe637b26b790de6358827b961c23147_XL.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.