Версія для друку

У заповіднику на Тернопільщині цвіте неопалима купина (фотофакт)

Опубліковано в Новини 31.05.2023

У Природному заповіднику «Медобори» зараз на піку цвітіння ясенець білий, який називають неопалимою купиною.

Про це повідомили на сторінці заповідника у соцмережах.

– Листки рослини справді схожі на листки ясеня, а кореневище світле. Рослина, до 120 см заввишки, має гарні білі з рожево-пурпуровими прожилками квіти. Зацвітає у травні. Вона густо вкрита залозистими волосками, що виділяють ефірну олію. Якщо в сонячний безвітряний день піднести до квітучої рослини запаленого сірника, повітря навколо спалахує гарним голубим або зеленуватим полум’ям – це згорає ефірна олія. Полум’я не завдає рослині шкоди. Тому і називають її неопалимою купиною, – розповідають у заповіднику.

Однак, ефірна олія, яка дозволяє вважати ясенець символом незнищенності, може спричинити опіки. Вони з’являються не одразу, а через 2-5 днів: спочатку появляються коричневі плями, а при сильних опіках виникають пухирі. Загоєння відбувається повільно.

– Ясенець білий у Червоній книзі України. Природоохоронний статус виду: Рідкісний. В заповіднику "Медобори" зростає на лучно-степових схилах. Саме зараз пік цвітіння "неопалимої купини". Під час відвідування місць зростання ясенцю білого насолоджуйтесь неперевершеною красою, та пам’ятайте про власну безпеку, – додають у заповіднику.

Фото Мар'яни Мурської