Тернопільські рятувальники розповіли як вберегтись від переохолодження

Опубліковано в Новини 09.02.2017

На найближчий час українські синоптики прогнозують морозяні дні в Тернополі.

Зокрема, впродовж цих вихідних, 11 та 12 лютого, а також з початку наступного тижня очікується мінусова погода: вдень від -3 до -7, вночі від -10 до -14, а в ніч на п'ятницю прогнозують морози від -17 до -19. Також, спостерігатимуться і значні пориви втру від 5 до 10 м/с. Снігопадів чи інших істотних опадів синоптики не прогнозують.

У зв'язку з тим, що в Тернополі спостерігатиметься холодна погода, тернопільські рятувальники дають деякі поради, які допоможуть вберегтись від переохолодження.

Так, при сильному холоді не рекомендовано вживати алкогольні напої, адже алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час воно викликає ілюзію зігрівання. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження. Також, не бажано палити на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.

Ще тернополянам бажано попоїсти перед виходом з дому - голодний шлунок не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом. Крім того, носити рекомендують просторий та теплий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові.

- Одягатися треба так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити такий, що не промокає. Тісне взуття та відсутність устілки, можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, перстні на пальцях ускладнюють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок. Як тільки-но кінцівки почали замерзати, ними слід негайно починати рухати, не дозволяючи їм мерзнути, - рекомендують в управлінні ДСНС в області.

Інфографіка: управління ДСНС України в Тернопільській області

Фото: з вільних джерел.

 

 

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3777.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.