"Комуналка" для тернополян стане дорожчою

Опубліковано в Новини 01.02.2017

Ціна за послугу з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій  по всій Україні найближчим часом суттєво зросте. Не виняток і Тернопіль: для того, щоб жителі міста вчасно та в повному обсязі отримували послугу з утримання будинків та споруд і прибудинкових територій, а працівники підприємств отримували заробітну плату, передбачену у бюджеті, незабаром буде здійснене коригування тарифу на даний вид послуг. Нагадаємо, що у жовтні минулого року уряд ініціював підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної зарплати з 1600 (станом на грудень 2016 року) до 3200 гривень.

Підвищенням мінімальної заробітної плати уряд спричинив ланцюгову реакцію збільшення вартості товарів і послуг

Розрахунок коефіцієнта зміни витрат проведений до «Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №869 від 01.06.2011 року і у разі затвердження його виконавчим комітетом становитиме 1,85. У місті тривають  активні обговорення., тарифна комісія провела з даного приводу декілька засідань. Приватні підприємства, які надають послуги з обслуговування житлового фонду та прибудинкових територій, змушені збільшити заробітну плату у відповідності до вимоги уряду своїх працівників до трьох тисяч двохсот гривень. У діючому тарифі вона закладена у понад два із половиною рази менша, відтак єдиним  варіантом  дотримання вимоги уряду щодо підняття заробітної плати до передбаченого державою мінімуму та уникнення непомірних штрафів і кримінальної відповідальність для підприємств є коригування тарифу.

Збільшиться квартплата і для ОСББ

Подорожчання торкнеться і ОСББ, адже вимога уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати стосується і їх. Сергій Лупак, керівник громадської спілки «Рада голів ОСББ» зазначає:

– Якщо раніше в нас, наприклад, двірник мав мінімальну зарплату відносно площі, то на даний момент, не дивлячись, яка площа, вона має мати не менше 3200. Є будинки, де велика площа, тобто, можна перекрити видатки, не піднімаючи плати, а є будинки невеличкі. Приміром, один з  будинків, де я є головою ОСББ, загальна площа і сума нарахувань на даний момент становить 3 тисячі 500 гривень. Як можна дати двірнику 3200, якщо тоді нічого не лишається на інші роботи?

Відтак, представники ОСББ, яких в Тернополі, є майже чотири з половиною сотні, також чекають рішення виконавчого комітету, щоб  після цього підняти суму внесків. Як зазначає Сергій Лупак, підняти внески в ОСББ можна й без рішення виконавчого комітету, втім, у такому разі пільги та субсидії будуть відшкодовуватися, згідно з Законом, відносно найбільшого рівня внесків, затвердженого на територіальній одиниці, тобто, в місті Тернополі.

– Якщо ми зараз піднімемо до трьох гривень, тоді нам пільги та субсидії будуть відшкодовуватися на рівні 2,44, – пояснює він.

З 1 березня 2017 року наберуть чинності нові тарифи на електроенергію

Варто зазначити, що нещодавно вкотре суттєво підвищився тариф на електроенергію. А це – одна із основних складових тарифу послуги з утримання будинків та споруд, яка включає в себе освітлення сходових кліток, підвалів та електропостачання ліфтів.  Нагадуємо, в діючому тарифі закладена вартість електроенергії 0,63 гривні, а вже від першого січня 2017 року вона становить 1,43 гривні. Також слід згадати, що в структурі всіх видів робіт закладена заробітна плата, відповідно зміни торкнуться усіх галузей, а не лише обслуговування житлового фонду, вивезення сміття та обслуговування ліфтів тощо. Нагадаємо, що дворічний графік підвищення тарифів на електроенергію для населення комісія затвердила ще в лютому 2015 року.

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, з 1 березня 2016 року підвищила мінімальний тариф на електроенергію для населення на 25% – до 57 копійок за кВт/год.

Наступний етап підвищення тарифів на електроенергію для населення почався 1 вересня 2016 року, а згодом помітний стрибок вартості електроенергії відбувся у січні 2016 року.

Чергове підвищення тарифів на електроенергію пройде 1 березня 2017 року. Громадяни, які будуть використовувати до 100 кВт електроенергії на місяць, заплатять за тарифом 0,9 грн / кВт. Ті, хто використовує за місяць більше, повинні будуть розрахувати вартість оплати виходячи з 1,68 грн / кВт. Це означає, що навіть відкоригувавши тариф у відповідності до отриманого коефіцієнту, видатки на електроенергію вже за два місяці будуть для підприємств суттєво вищими.

Через збільшення «мінімалки» тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій зросте по всій Україні

Підвищенням мінімальної заробітної плати уряд спричинив ланцюгову реакцію збільшення вартості товарів і послуг, зокрема комунальних. Впродовж січня ця проблема хвилювала представників обслуговуючих підприємств та керуючих компаній по всій території України. Чи не у кожному місті мешканців повідомляють про те, що через збільшення «мінімалки» та зростання ціни на електроенергію вдвічі, а то й втричі зростуть тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.  Мова йде навіть про ті міста, де тариф напередодні був вищим, аніж у Тернополі. Попри підвищення тарифу обслуговуючі підприємства нерідко «викидають»  із структури витрат деякі пункти, щоб могти надавати послугу хоча б частково. Оптимальні рішення шукають зараз у Львові, Хмельницькому, Луцьку, Івано-Франківську, Одесі, Харкові, Києві, Запоріжжі тощо, особливо гостро питання стоїть у Миколаєві, де комунальники навіть вийшли на пікет під міську раду.  Підвищення заробітної плати стосується як кваліфікованих працівників, так і некваліфікованих, зокрема – двірників, які становлять значний відсоток працівників обслуговуючих підприємств. Виходячи з ініціативи уряду, двірникам вже в січні мають підвищити заробітну плату майже вдвічі, зрівнявши її із заробітною платою. Втім, складне рішення станом на сьогоднішній день ще не прийняте, у зв’язку з чим з кожним днем тернопільські обслуговуючі підприємства отримують нові збитки. Оскільки за січень підприємства вже оплачуватимуть працю своїх робітників за новими нормами, а тарифи ще не зросли, то різниця відобразиться збитковістю на обслуговуючих підприємствах.

Тим часом для 60% населення Тернополя, що отримують субсидії, у разі підвищення вартості утримання будинків і споруд та прибудинкових територій буде здійснений автоматичний перерахунок і здорожчання даної послуги буде фактично непомітним для тернополян.

Джерело: Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Прокоментувати:

СОЦІУМ

27.09.2024 soroka
З Тернопільщини передали антидронові рушниці для бійців штурмової бригади
Антидронові рушниці допомагають нашим воїнам знешкоджувати ворожі дрони, перешкоджають окупантам виявляти позиції українських військових. Перший…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3791.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.