Тернопіль – лідер у публікації відкритих даних в умовах війни

Опубліковано в Новини 29.01.2023

Команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) оприлюднила результати дослідження щодо публікації відкритих даних в умовах війни. Участь у ньому взяли 18 найбільших українських міст, яким у серпні 2022 року Мінцифри повернуло доступ до Єдиного вебпорталу відкритих даних.

Аналітики програми «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) дослідили стан оприлюднення даних згідно з вимогами постанови Кабінету Міністрів України № 835. У дослідженні враховані лише ті набори, які є обов’язковими для розпорядників органів місцевого самоврядування. До уваги бралася фактична публікація наборів даних незалежно від сервісу оприлюднення (Єдиний державний вебпортал відкритих даних, місцеві портали відкритих даних, вебсайти міської ради, профільних установ і комунальних підприємств, геопортали тощо).

На момент проведення дослідження лише 4 з 18 міст розмістили понад 20 наборів даних з 57 обов’язкових. Лідирує Тернопіль: оприлюднено 32 набори, що становить 56,1 % виконання.

Як підкреслює міський голова Сергій Надал, Тернопіль далі працювати у напрямку підвищення прозорості та підзвітності у різних напрямках та продовжуватиме розвивати сферу відкритих даних.

Тернопіль також серед восьми міст, які приєдналися до Міжнародної хартії відкритих даних. Документ містить основні принципи роботи з відкритими даними, серед яких відкритість за замовчуванням, оперативність і вичерпність, порівнюваність та інтероперабельність. Приєднавшись до хартії, міста зобов’язалися керуватися ними під час оприлюднення даних. Так, Тернопіль разом з Вінницею та Львовом ухвалили локальні плани дій з реалізації принципів хартії.

Переглянути дослідження «Відкриті дані міст в умовах війни: актуальний стан, виклики, перспективи» можна за посиланням.

Довідка. ТІ Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. Програма щорічно формує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. За п’ять років середній показник прозорості міст підвищився на 62,2%. У рамках програми також формується Рейтинг підзвітності 50 українських міст, який показує фактичний стан підзвітності органів місцевої влади.

Середній показник підзвітності міст за підсумками 2021 року становить 16,5 бали. За результатами рейтингування експерти програми надають рекомендації та консультують міські ради щодо впровадження кращих практик прозорості та підзвітності місцевої влади. Дослідження прозорості та підзвітності є взаємодоповняльними та демонструють комплексний рівень відкритості органів місцевого самоврядування.

Прокоментувати:

СОЦІУМ

16.04.2024 Катерина Шаблій
Від чого залежить комфорт дитини під час квартирного переїзду?
Зміна місця проживання — випробування не з легких. Якщо в сім'ї є діти, крім клопоту…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3764.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.