Тернопільські тролейбусники очікують збитків на 12 мільйонів

Опубліковано в Новини 20.01.2017

В КП "Тернопільелектротранс" повідомляють, 2017 рік буде важким для тернопільських тролейбуснкиів, адже згідно із розрахунків вони очікують збитків на суму в 12 мільйонів гривень.

Це пов’язано з рядом чинників. Найголовніший із них - зростання вартості електроенергії. Адже 19 грудня 2016 року було прийнято тариф для міського пасажирського електричного транспорту на рівні звичайних промислових споживачів. Так, із січня 2016-го до січня 2017 року вартість електроенергії для "Тернопільелектротранс" зросла у 8 разів.

Інший чинник важкого економічного стану тролейбусного депо – відсутність державної підтримки. Тобто, усі кошти виділені на перевезення пільгових категорій населення виділяють із міського, а не з державного бюджету. Цьогоріч із місцевої казни передбачили на перевезення пільгового пасажира 23 млн. гривень. Разом з тим, розрахункова цифра становить близько 35 млн. гривень. В такому випадку підприємство передбачає збитки у 12 млн. гривень.

Третій чинник - втрати від невідповідності тарифу після значного підвищення вартості електроенергії.

– За нашими розрахунками вартість проїзду в тролейбусі, враховуючи 100-відсоткову оплату всіма пасажирами, незалежно від того, мають вони пільгу чи ні, мала би становити 4,18 грн. Новий тариф складає 3 грн. Тобто на сьогодні має місце недофінансування 1,18 грн. Враховуючи те, що в рік ми перевозимо близько 25 млн. пасажирів, отримуємо втрат по підприємству тільки на різниці понад 25 млн. грн. А враховуючи те, що є недофінансування по пільгових перевезеннях 12 млн. грн., приходимо до висновку, що 2017 фінансовий рік для тернопільських тролейбусників буде надзвичайно важким, – каже директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх.

Разом з тим, КП "Тернопільелектротранс" має свої досягнення. Так, в підприємстві інформують, за останніх 5 років вдалось вивести пасажиромісткість на ту, яка була в пік розвитку міського електротранспорту (кінець 80-х – початок 90-х років минулого століття). Якщо в той період на лінії випускали 90 одиниць, то сьогодні – 50 тролейбусів, але з більшою пасажиромісткістю.

До слова, тернопільські тролейбуси перевозять 10 мільйонів платних пасажирів у рік. Крім того, враховуючи новий тариф 3 гривні, обсяг доходів по підприємству складе орієнтовно 30 млн. гривень.

За матеріалами КП "Тернопільелектротранс".

Прокоментувати:

СОЦІУМ

18.04.2024 soroka
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів
Бійці 55 батальйону знищують московських окупантів за допомогою бомбардувальних дронів, які закуплені мерією Тернополя. На…

Подорож вихідного дня

15.10.2021 soroka
Монастирок на Тернопільщині притягує і мандрівників, і пересічних людей, і глибоко віруючих
Монастирок – маленьке село в Борщівському районі, розташоване у надзвичайно мальовничій місцевості поблизу Касперівського каньйону.…

Місто в кадрі

DSC_3776.jpg

Наші_контакти

Про_нас

Інформаційно-аналітичний портал «СОРОКА» з 2013 року висвітлює життя Тернополя та області, розповідає актуальні новини, зачіпає проблемні теми та знайомить з цікавими краянами.